Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç anıldı

"Kayıplar Haftası" vesilesiyle gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç, ölümsüzlüklerinin 27. yılında mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mayıs 2022
  • 16:05

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası eylemleri kapsamında Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezar başlarında anıldı. Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği’nin çağrısıyla Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç Gazi Mezarlığı’nda yapılan anmada konuşmalar gerçekleştirildi.

Anmada ilk olarak Rıdvan Karakoç'un fotoğrafı ve "Cezasızlık son bulsun" şiarıyla Karakoç'un mezarı başına yüründü. Karakoç’un mezarı başında devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu sonrası Hasan Karakoç söz aldı. Rıdvan Karakoç’un ardından 30 yıldır kaybedenlere karşı mücadele yürüttüklerini dile getiren kardeşi, Karakoç, tüm kayıplar için adalet sağlanana kadar mücadelenin süreceğini ifade etti.

Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak da, kayıplarla buluşma mekanı olan Galatasaray'ın yasaklanmasına tepki göstererek, başta Karakoç ve Ocak olmak üzere gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri açıklanana, sorumlular yargılanana kadar mücadelenin süreceğini belirtti.

Kitle daha sonra Hasan Ocak'ın fotoğrafının olduğu pankart, fotoğrafları ve "Hasan Ocak yaşıyor" sloganıyla Ocak'ın mezarı başına yürüdü. Mezar başında Hasan Ocak şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

Söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltında kayıplara karşı mücadelenin önemli bir tarihi ve sonuçları olduğunu hatırlatarak şunları dedi:

"Dün engellediğimiz gözaltında kaybetme suçu bugün yeniden işlenmeye çalışılıyor"  

Devleti bu insanlığa karşı suçtan vazgeçirmek için kamuoyuna, kayıplar mücadelesine katılma çağrısı yaptı.

HDP Sultangazi ilçe Eşbaşkanı Zübeyde İnce, kayıplar bulunana kadar bu mücadelenin bitmeyeceğini ifade ederek, “Bıkmayacağız bizi sindiremeyecekler” dedi.

Ocak ailesi Ali Ocak ve Maside Ocak söz aldı. Ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'un bu ülkede yürütülen mücadelenin iki kanadının iki farklı nehrin aynı mücadele ekseninde birleştiği zemini ifade ettiğini belirtti.

Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Süleyman Yeter'i de anan Şahin Tümüklü, “12 Mart her 19 Mayıs her 20 Temmuz bu mücadelenin söz verildiği anlardır. Bu mücadelenin tazelendiği ant içildiği anlardır” dedi.

Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak da, bazı şeyleri hiç unutmamak gerektiğini söyleyerek, “Son kaybımız bulunana kadar son fail yargılanana kadar ve hesap verilene kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.