İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 881. hafta eylemlerinde Maksut Tepeli’nin akıbetini sorarak adalet istedi.
Saat 12.00’de paylaşılan videoda Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın sunumuyla ilk sözü Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli aldı. Maksut Tepeli’nin kaybedilişini anlatan Şehriban Tepeli, eşinin kızları için yazdığı şiiri ve kızının babası için yazdığı şiiri okudu.
Ardında Tepeli ailesinin avukatı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri dava sürecini anlattı. Basın metnini Cumartesi İnsanı Fatma Yörür okudu.
Sokakta vurarak aldıkları Maksut Tepeli’yi gözaltına almadık yalanını söylediler
Gözaltında kaybedilenler için adalet gelmediğini, pek çoğunun akıbetinin bile bilinmediğini vurgulayan Yörür 38 yıldır hakikate ve adalete ulaşma haklarının engellendiği Maksut Tepeli hakkında şunları söyledi:
“28 yaşındaki Maksut Tepeli öğretmendi. Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) üyesiydi. 04 Şubat 1980 tarihinde henüz bir haftalık evliyken görev yaptığı Erzincan'da tutuklandı. Dört ay hapishanede kaldı. Hapisten çıktıktan sonra da eşi ile birlikte İstanbul'a taşındı.
2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul / Küçükbakkalköy’deki bir arkadaşının evine giden Maksut eve yaklaştığında kapının kırık olduğunu fark etti. Oradan uzaklaşmaya çalışırken içeride karakol kuran polislerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Yoğun kan kaybetmesine rağmen hastaneye değil, battaniye içinde Gayrettepe Siyasi Şube’ye götürüldü.”
Tepeli’nin defnedildiği mezarlık söylendi ama mezarı söylenmedi: Hala kayıp
“Aynı dönemde gözaltında bulunan üç tanığın beyanlarına göre Tepeli, 5 Şubat 1984 tarihinde Gayrettepe Siyasi Şube’de gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde hastaneye kaldırıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.
Gözaltına alındığı inkar edilen Maksut’un izini süren ailesi ve avukatları, olaydan 22 yıl sonra onun 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde öldüğüne dair resmi belgelere ulaştı. Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli’nin Helvacıdede Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildiğini kabul etti. Ancak defin yeri bilgisi açıklanmadığı için Maksut Tepeli’nin mezarı hala bulunamadı.”
Maksut Tepeli’nin gözaltında kaybedilmesi ile ilgili bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirten Yörür şunları dedi:
“Adalet arayışıyla, tekrar yargı önüne getirilen dosya ise 2014 yılında zaman aşımı kararı ile kapatıldı. Karara yapılan itiraz reddedildi. Aile bu sefer de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, 2017 yılında başvuru ile ilgili “zaman bakımından kabul edilemezlik” kararı verdi. İç hukuk yollarını tüketen aile AİHM’ye başvurdu”
Yörür son olarak annelerin vazgeçmeme kararlılığı üzerine şunu söyledi:
“Kaç yıl geçerse geçsin Maksut Tepeli için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 182 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”
Kızıl Bayrak / İstanbul