422. F Oturması: Adnan Yalçın serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsak Adnan Yalçın’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Nisan 2020
  • 14:50

422. hafta F Oturması’nda, 24 yıldır hapiste olan ve şu an Antep H Tipi Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsak Adnan Yalçın’ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun sosyal medyada gerçekleştirdiği açıklamada, basın metnini komisyondan Hatice Onaran okudu. Siyasal iktidarın infaz düzenlemesiyle kendisine muhalif olan bir tek insanı dahi tahliye etmeden yüz bine yakın mahpusu salıverdiğini belirten Onaran “Böylelikle politik mahpuslar konusundaki ayrımcı tavrını ortaya koyup toplumun vicdanını bir kez daha sızlatmıştır. İktidar, kin ve nefret politikasından taviz vermeden onları adeta ölüme terk edebileceğini göstermiştir” dedi.

Onaran devamında hasta mahpus Adnan Yalçın hakkında şu ifadeleri kullandı:

“59 yaşındaki Adnan Yalçın, 1996’dan bu yana hapistir. Adana/ Kürkçüler, Konya, Kahramanmaraş/ Elbistan, Bingöl, Gaziantep L Tipi, Diyarbakır ve son 2 yıldır Gaziantep H Tipi Hapishanesi’ndedir. 2005 yılında bel ve boyun fıtığı nedeniyle yürüyemez hale gelir uzun süre koltuk değneği ile hayatını idame ettirir. 2015 yılında kolon kanseri teşhisi konur ve Diyarbakır Devlet Hastanesinde ameliyat edilir. Bu ameliyat sırasında kalp krizi geçiren Adnan Yalçın, kanser, kalp (ritim bozukluğu) bel-boyun fıtığı, yüksek tansiyon ve hepatit B gibi birçok hastalıkla yaşamaya çalışmaktadır.”

“Asıl suçluları çıkarttılar”

Yalçın’ın ablası ile yaptıkları görüşmeye değinen Onaran, ablasının söylediklerini şöyle aktardı:

“24 yıldır onlarca hapishane dolaşan abim Adnan Yalçın, hapishanelerin sağlıksız, havasız hatta susuz ortamlarında birçok hastalığa yakalandı. Şimdi ise virüs nedeniyle sürekli yüreğimizi tutarak yaşıyoruz. Şimdiye kadar gerekli kontrol ve tedavi için hastaneye zaten götürülmüyordu, artık hiç götürmezler. İnfaz yasasından ailesi olarak en başta Adnan ve onun gibi risk altında olan hasta, yaşlı insanların tahliye edileceğini bekliyorduk ama asıl suçluları çıkarttılar. Devlet yetkilileri hapisteki insanlara siyasi değil insani yaklaşmalı ve biran önce bırakmalıdır.”

Adnan Yalçın’ın serbest bırakılmasını isteyen Onaran “Bu ayrımcı infaz yasası yerine, tüm mahpusların sağlık hakkını koruyabilmek adına eşitlikçi bir infaz sisteminin hayata geçirilmesini böylece; yaşlı, hasta, engelli, hamile veya küçük çocuğuyla birlikte tutulan kadın mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul