413. F Oturması: İmam Aksoy serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 413. F Oturması’nda hasta tutsak İmam Aksoy'un serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Şubat 2020
  • 15:08

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 413. F Oturması eylemini şube binası önünde saat 13.30'da gerçekleştirdi. 413.F Oturması’nda Metris R Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak İmam Aksoy'un serbest bırakılmasını istedi.

Basın metnini İHD üyesi Taylan Bekin okudu. Tecrit saldırısının bir işkence olduğunu vurgulayan Bekin, İmam Aksoy'un tutsak olduğu 24 yılın 19 yılını tecritte geçirdiğini ifade etti.

İmam Aksoy'un Malatya, Yozgat, Edirne F Tipi Hapishaneler’inden sonra son üç yıldır da Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulduğunu belirtilen basın açıklamasında, Aksoy’un vasisinin anlatımını şu ifadelerle aktarıldı:

''İmam Aksoy tutuklanmadan önce hiçbir sağlık sorunu olmayan, çok kibar bir insandı. Yıllardır görüşüne gittim ve gidiyorum. Birkaç yıl önce, Edirne'de tek başına tutulduğu sırada hastalandı ve bir daha toparlanamadığı gibi gün geçtikçe ağırlaşmakta olduğunu görüyorum. Artık sadece açık görüşüne gidiyorum çünkü kapalı görüşte telefonu bile tutamıyor, bir süre sonra elinden düşüyor. Konuşmuyor, ben konuşurken bir de bakıyorum uyuyor…

…Bazen açık görüşte de boynunu, kafasını dahi dik tutamıyor, başı sürekli öne düşüyor. Sürekli ilaç kullanıyor, hastalığının ilk günlerindeki gibi asabi değil ama hiç hareket etmiyor ve gittikçe kilo alıyor. Yanındakiler olmasa ilaç almayı hatta yemek yemeyi dahi unutuyor. Kendisine ve gözlerine zarar vereceklerini söyleyerek hastaneye, muayeneye gitmiyor. En son şubat ayının başında görüşüne gittiğimde toplam 5 dakika bile konuşamadı. Görme yetisini neredeyse tamamen kaybetmiş durumda.”

İmam Aksoy'un hapis koşullarında tedavi edilmediğini ve edilemeyeceğini vurgulayan Bekin, tedavisi için Aksoy’un ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem “Hasta Mahpuslar serbest bırakılsın!”, “İmam Aksoy serbest bırakılsın!”, “Tecrit işkencesine son!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul