423. F Oturması: Engin Aydınalp serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 423. F oturmasında hasta tutsak Engin Aydınalp’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mayıs 2020
  • 15:49

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun youtube ve twitter hesaplarından gerçekleştirdiği 423. F Oturması’nda hasta tutsak Engin Aydınalp’in serbest bırakılmasını istedi.

Basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin okudu. Salgına karşı hapishanelerde önlemin yok denecek kadar yetersiz olduğuna dikkat çeken Acettin infaz düzenlemesindeki eşitsizliğe vurgu yaparak hasta, engelli, yaşlı, çocuklu ve salgına karşı dezavantajlı olan tüm mahpusların ayrımsız bir şekilde serbest bırakılmasını istedi.        

Samsun Bafra T Tipi hapishanesinde tutulan Engin Aydınalp’in 28 yıldır hapiste olduğunu belirten Acettin, devamında şunları söyledi:

“Engin Aydınalp; tutuklanmadan evvel sırtında bulunan tümör ve omurilik kanseri nedeniyle ameliyat olmuş, ameliyat sonrası felç gelişmiş ve yoğun tedavilerle 2 yıl bu şekilde yaşamak zorunda kaldıktan sonra normal hayata dönebilmiştir.  Tutuklanması sonrasında ise hapishanede tüberküloz ve zatürre geçirmiş, akciğerlerinden ameliyat olmuş ve hala ağır solunum yetmezliği çekmektedir. Bu arada, felç geçirmesine neden olan eski hastalığı yeniden ortaya çıkmıştır. Bu rahatsızlığı nedeniyle bir buçuk yıl önce götürüldüğü Bafra Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğinde, hastalığının ağırlaştığı, gün geçtikçe hareket yeteneğini kaybedeceği, mutlaka ameliyat olması gerektiği, ancak ameliyattan sonra felç kalma riski olduğu söylemiştir. Hapishane koşullarında felç kalma riskini göze alamayan Engin Aydınalp ameliyat olmak istememiştir.

Engin Aydınalp'in hastalığı geçen bir buçuk yıllık sürede çok daha ağırlaşmıştır. Hâlihazırda %40 felçli durumdadır ve artık yürüyememektedir. Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz bir sınıra ulaşan rahatsızlığıyla bu şartlarda cezaevinde kalması onu her geçen gün ölüme daha çok yaklaştırmaktadır.”

Acettin, Aydınalp ve hasta mahpusların serbest bırakılmasını isteyerek açıklamayı bitirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul