414. F Oturması: Ali Gülmez serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 414. F Oturması’nda hasta tutsak Ali Gülmez’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Şubat 2020
  • 15:41

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 414. F Oturması’nda hasta tutsak Ali Gülmez’in serbest bırakılmasını istedi.

Şube binası önünde gerçekleşen eylemde basın metnini Sevim Kalman okudu. Tecrit saldırısının bir işkence olduğunu vurgulayan Kalman, Ali Gülmez’e dair ilk olarak şu hatırlatmada bulundu:

“414. F Oturmasında; 54 yaşında olan ve 21 yıldır mahpus olan, bunun 19 yılını ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği için tecrit koşullarında geçiren hasta mahpus Ali Gülmez'in durumunu sizlerle paylaşacağız. Ali Gülmez tutuklandıktan sonra Tokat, Nevşehir, Sincan, Kırıkkale,Tekirdağ, Edirne F Tipi Hapishanelerinde kaldıktan sonra son 4 yıldır da Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tutulmaktadır.”

Ali Gülmez’in, böbrek ve  bağırsak hastalıkları olduğu, tedavisinin engellendiği aktarıldı. 54 yaşında olan Gülmez’in 21 yıldır hapishanede olduğu hatırlatıldı. Gülmez’e ağır tecrit koşullarının dayatıldığı ifade edilerek şunlar söylendi:

“Ali Gülmez` in Bolu hapishanesine sürgün edildiği günden bu yana hücresinin 5 kez basıldığını, her türlü yazışmalarının‘’ yazısı okunmuyor’’ gerekçesi ile mektuplarının gönderilmediğini, disiplin cezası nedeniyle yasalarda belirlenen 7 günlük itiraz süresine, itiraz dilekçelerinin okunmadığı gerekçesi ile savcılığa ve infaz hakimliğine gönderilmediğini, yasa da belirlenen itirazlarını bu nedenle yapamadığını, kanun yoluna başvurma ve iletişim hakkının bu nedenle engellenmesi dolayısıyla daktilo ve bilgisayar hakkı da kullandırılmamıştır.”

“Biz insan hakları savunucuları olarak tecrit işkencesine son verilmesini istiyoruz” diye devam eden açıklamada, mahpusların yaşam hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanamayacağının altı çizildi. “Tedavi hakkı yaşam hakkından ayrı tutulamaz” denilerek ağır sağlık sorunları yaşayan Ali Gülmez’in tedavi edilmesi, tedavi edilemiyorsa serbest bırakılarak dışarıda ailesinin yanında tedavi edilmesi istendi.

Ardından sözü Ali Gülmez’in annesi Selvi Gülmez aldı. En son görüşü 5 Şubat’ta yaptığını belirten Gülmez “Devlet çocuklarımızı canlı canlı öldürmeye çalışıyor” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul