424. F Oturması: İsmail Yılmaz serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 424. F Oturması’nda ağır hasta tutsak İsmail Yılmaz’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mayıs 2020
  • 14:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 424. F Oturmasını sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi. Kandıra Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutsak İsmail Yılmaz’ın serbest bırakılmasının istendiği basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu.

“Hapishanelerde karantina uygulamaları olarak, aile ziyaretleri başta olmak üzere birçok kısıtlama ve hak gaspları titizlikle hayata geçirilirken; tedbir ve koruma amacıyla ciddi bir adım atılmamıştır” diyen Onaran, son haftalarda hapishanelerde sınırlı sayıda yapılan Covid-19 (koronavirüs) testlerinden sonucu pozitif çıkanların olmasına rağmen, önlem konusunda hiçbir ilerlemenin olmadığını ifade etti.

İnfaz düzenlemesinde özellikle politik mahpusların aleyhine gerçekleşen ayrımcılığın, önlemler konusunda da sürdüğünü dile getiren Onaran, İsmail Yılmaz’ın sağlık durumu hakkında şunları ifade etti:

“İsmail Yılmaz 67 yaşındadır. 2004 yılında tutuklandıktan sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş olup halen Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde kalmaktadır.

İsmail Yılmaz 28 Nisan'da beyin kanaması geçirir, hastaneye kaldırılır ve bir gün sonra ameliyat edilir. Doktorlar bu kanamanın, kafasına aldığı ağır bir darbe sonucu veya tansiyondan kaynaklı olabileceğini belirtmişlerdir. Günlük yaşamında unutkanlık ve buna bağlı sorunlar yaşadığı için bir süredir başka mahpuslarla birlikte kalmaktadır.

Yapılan ameliyatla kafasına bir diren takıldığı, böylece biriken kanın boşaltılmaya çalışıldığı belirtilen İsmail Yılmaz’ın birçok kronik hastalığı mevcuttur. Kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, tansiyon, prostat, göz sorunları vb. Son birkaç aydır vücudunun bazı bölgelerinde ve özellikle ellerinde uyuşma, hareketsizlik söz konusudur.

İsmail Yılmaz, geçirdiği ağır ameliyata karşın tedavisi tamamlanmadan 6 Mayıs'ta Kocaeli devlet Hastanesi’nden çıkartılarak hapishaneye götürülmüştür.”

Hatice Onaran, kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Yılmaz’ın serbest bırakılmasını isteyerek konuşmasını bitirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul