417. F Oturması: Risk grubunda olan mahpuslar tahliye edilsin

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 417. F Oturması’nda risk grubunda olan mahpusların acil olarak tahliye edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2020
  • 16:22

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu koronavirüs salgınına önlem olarak F Oturması eylemini sosyal medyaya taşıdı. Saat 13.30’da 417. F Oturması’nın basın metninin okunduğu video sosyal medya ve Yotube’da paylaşıldı. 417. F Oturması’nda risk grubunda olan mahpusların tahliye edilmesi istendi.

Videoda metni Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu. 11 Mart’tan itibaren salgının Türkiye’de de görüldüğünü hatırlatan Onaran, Adalet Bakanlığı verilerine göre Ocak 2020 itibariyle 355 hapishanede 294 bin tutuklu ve hükümlü mahpus bulunduğunu, bunlar arasında 11 bin civarında kadın, 3 bin 100 çocuk mahpus olduğunu belirtti. 780 çocuğun da annesiyle birlikte kaldığını söyledi.

2019 yılında, Türkiye hapishanelerinde İHD’nin tespit edebildiği 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta mahpus bulunduğunu ifade etti.

Onaran, açıklamanın devamında hapishanelerde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“- Ciddi risk grubunda bulunan, ağır hasta mahpuslar, 60 yaş üzerindeki mahpuslar ve kendine bakamayacak durumda olan engelli mahpuslar, çocuk tutuklular, çocuklarıyla birlikte kalan ve hamile kadın mahpuslar serbest bırakılmalıdır.

- Risk grubunda ve kişisel hijyenlerini sağlamakta yetersiz olan kronik hasta, engelli, yaşlı, çocuklu, hamile mahpusların serbest bırakılana kadar kalabalık koğuşlar yerine kapasitesi ve hijyen koşulları uygun ortamlarda tutulmalıdır.

- Hapishanelerdeki banyo, tuvalet gibi ortak alanlar her gün dezenfekte edilmelidir.

-Mahpusların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesinin sağlanması için yeterli miktar ve kaloride yemek verilmeli ve ücretsiz vitamin takviyesi yapılmalıdır.

-Hapishane içine girecek kişilerin salgını önlemek için uyması gereken hijyen kuralları ve alması gereken önlemler konusunda bilgilendirilmesi, mahpuslarla temasın söz konusu olduğu durumlarda bu önlemlerin yanı sıra uygun ortam ve koruyucu malzemeler sağlanması gerekir.

- Mahpusların tedavi edildiği hastanelerde uygun ve yeterli sağlık hizmeti verilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması, böylece tedavi ve kontrolleri devam eden mahpusların daha fazla mağdur edilmemesini istiyoruz. 

- Mahpuslar sağlık kurumlarına ve hastanelere ring araçlarıyla değil; daha hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınması gerekir.

-Hapishanelerde virüs salgını ile ilgili alınan veya alınacak olan önlemler, karantina uygulamaları ve mahpusların sağlık durumları konusunda ailelerine, avukatlarına ve kamuoyuna bilgi verilmelidir. 

- Sağlık gerekçesiyle alınacak önlemlerin mahpusların temel haklarını ihlal etmeyecek şekilde uygulanmasına özen gösterilmelidir.”