418. F Oturması: Selami Keleş serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medya hesabından paylaştığı 418.F Oturması’nda hasta tutsak Selami Keleş’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mart 2020
  • 14:47

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu koronavirüs salgını nedeniyle 418. F Oturması eylemini sosyal medya hesaplarından paylaştığı açıklamayla gerçekleştirdi.

Salgından kaynaklı hasta mahpusların serbest bırakılmasının gerektiği vurgulanan açıklamada CHRON hastası Devrim Ayık’ın serbest bırakılması, örnek gösterilerek bunun olumlu bir emsal olarak alınması istendi.

3. Yargı Paketi tasarısında yer alan infaz düzenlemesindeki ayrımcılığa son verilmesi istenen açıklamada epilepsi hastası olan Selami Keleş hakkında şunlar ifade edildi:

“Düzce T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Selami Keleş’in sağlık sorunları bu hapishanede daha da ilerlemiştir. Gün geçtikçe çevresinden, yanında bulunan diğer mahpuslardan iletişimini kopararak tamamen içine kapanmış, hiç konuşmamaya, yemek yememeye başlamıştır. Zamanla temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmesine karşın, hapishane idaresi başta olmak üzere yetkililer uzun süre duruma seyirci kalmıştır. Ailenin uzun uğraşlarıyla İstanbul/ Bakırköy, Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırılan Selami Keleş, yaklaşık 2 ay tedavi görmüştür.

Bu hastaneye ait, 30 Mart 2018 tarihli sağlık kurulu raporunda, ‘EGG’sinde solda belirgin, her iki hemisfer temporal bölgede epileptik aktivite ve yaygın biyoelektrik aksama tespit edilerek tedavi düzenlendi. Tedavi sonrası durumu ile ilgili infaz ertelemesinin gerekmediği ancak bulunduğu hapishaneye en yakın hastanenin nöroloji polikliniğinde düzenli aralıklarla tıbbi kontrollerinin uygun olduğunu bildirir sağlık kurulu raporu verilmiştir’ denmektedir.

Eylül 2018 tarihinden beri sürekli baskı, işkence, ırkçı yaklaşım ve uygulamalarıyla gündeme gelen Düzce T Tipi Hapishanesinde tutulmakta olan, kalp ve epilepsi hastası Selami Keleş, anlatımına göre; düzenli olarak hastaneye götürülmediği gibi, her gün alması gereken ilacı  1 yıldır  kendisine verilmemekte, yaşam kalitesi ve giderek yaşam hakkı tehlikeye atılmaktadır.

Her hafta olduğu gibi bir kez daha yetkililere sesleniyoruz; tedavilerinin yapılabilmesi için, yeni ölümler olmadan, hasta mahpusları serbest bırakın!”