428. F Oturması: Ekim Polat serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 428. F Oturması’nda hasta tutsak Ekim Polat’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Haziran 2020
  • 15:16

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği 428. F oturmasında hasta tutsak Ekim Polat’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da yayınlanan 428. F Oturması görüntülerinde basın metnini komisyon üyeleri Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Açıklamanın başında, yaşamını yitiren hasta mahpus Vefa Kartal’ın ölümünden duyulan üzüntü dile getirildi.

Hapishanelerde sağlık hakkı ihlalleri başta olmak üzere hak ihlallerinin Covid-19 salgını ile birlikte artış gösterdiği vurgulandı. 2016 yılında İstanbul İkitelli’de gözaltına alınan Ekim Polat’ın tutuklanarak önce Silivri L tipi, ardından Bandırma T tipi hapishanelerinde tutulduğu belirtildi. 2019 yılında Manisa Akhisar T tipi hapishanesine sevk edilen ve halen burada tutulan 23 yaşındaki Ekim Polat’a 24 yıl hapis cezası verildiği belirtildi. 

Bu süreçte hastalıkları ağırlaşan Ekim Polat’ın durumuyla ilgili annesinin aktarımları şöyle:

“Oğlum Ekim Polat, 25 gün Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde ağır işkence gördü. Hiç bir ifadesi yok, yapmadığı bir şeyi kabul etmedi, başkasının üzerine de yıkmadı. Sorgusunda; Yakılan bir aracın yanında bulunan bir bidonun üzerinde oğlumun parmak izlerinin bulunduğu iddia edildi. Ancak raporda parmak izlerinin 1.60 boyunda birine ait olduğu bilgisine yer verildi. Benim oğlumun boyu 2 metreyi aşıyor. İddia doğru değil, somut bir delil de yok.

“Oğlumun hapishane koşullarında hastalıkları arttı. ‘Kalp ritim bozukluğu, Koah, Kemik Erimesi ve Hipofiz hormon dengesizliği’ sorunları var. Bu hastalıkları sebebiyle zorunlu olarak kullanması gereken ilaçları kendisine verilmiyor. Hapishane koşullarının düzeltilmesi amacıyla açlık grevine girmiş ve beslenme dengesi de bozulmuştur. Açlık grevi sonrasında da beslenme diyeti yapamamıştır ve oğlum Ekim’in hastalıkları ciddi boyuttadır. Covid-19 salgını nedeniyle hapishanedeki riskli ortam ve yeterli tedbirlerin alınmaması dolayısıyla oğlumun yaşamından endişe duymaktayız.”

Şahin ve Acettin “Ekim Polat serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” sloganlarını birlikte okuyarak açıklamayı bitirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul