Hasta mahpuslar için 420. F Oturması

420. F Oturması’nda hasta tutsak Fatma Tokmak’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Nisan 2020
  • 15:28

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 420. F Oturması’nda Bakırköy Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsak Fatma Tokmak’ın serbest bırakılmasını istedi.

Koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle sosyal medyadan yayınlanan açıklamayı Meral Nergiz Şahin okudu. Mecliste görüşülen infaz düzenlemesinde var olan eşitsizliğe dikkat çeken Şahin “Tek yanlı uygulama ise yaşam hakkı ihlali ve ölüm fermanıdır” dedi.

Şahin, devamında Fatma Tokmak için şunları ifade etti:

“Fatma Tokmak 1996 yılında 2,5 yaşında olan oğlu ile birlikte gözaltına alınıp günlerce ağır işkence görmüştür. ilgisinin olmadığı bir olaydan kaynaklı hapse atılan , hapishaneye girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu yokken gözaltında gördüğü işkenceden ve hapishane ortamının sağlıksız koşullarından dolayı çeşitli hastalıklara yakalanmıştır. İleri derecede kalp rahatsızlığı yaşayan Tokmak, sürekli olarak ilaç kullanmak zorunda ve ileri derecede nefes darlığı çekmektir. Yine bulunduğu koşullardan ve sürekli ilaç kullanmaktan dolayı çeşitli kadın hastalıklarıyla beraber, rahim ağzı kanser belirtileri göstermeye başlamış, burada bronşit ve astım hastalığına yakalanmıştır. Ayrıca uzun süredir devam eden diş sorunları bulunmaktadır.”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Şubesi’nin Fatma Tokmak’ın hapishane koşullarında kalamayacağına ilişkin raporu olduğunu belirten Şahin, hapishane idaresinin raporu dikkate almadığını ve  ATK’nin ise “hapishanede kalabilir” raporu verdiğini ifade etti.

Salgında tahliye talebi reddedildi

Fatma Tokmak’ın zorla kelepçeli muayene dayatmasını kabul etmediği için 2 yıl önce acil olarak kaldırıldığı hastanede ameliyat olmadan geri döndüğünü belirten Şahin “Ameliyat olsa dahi gönderileceği hapishanede yaşama şansı doktorların belirtmesine göre ancak %10’dur” dedi. “Fatma Tokmak’ın avukatları hem sağlık sorunlarının giderek katlanması hem de hapishanelerdeki Covid-19 tehdidi sebebiyle yaklaşık 20 gün önce savcılıktan tahliye talebinde bulunmuşlar fakat bu talep büyük bir hızla reddedilmiştir. Avukatı reddedilen karara bir hafta önce itiraz etmiştir” bilgisi verilen açıklama, Fatma Tokmak’ın serbest bırakılması istenerek son buldu.

Kızıl Bayrak/ İstanbul