419. F Oturması: Sabri Kaya serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsak Sabri Kaya’nın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Nisan 2020
  • 15:07

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 419. hafta F Oturması’nı salgın nedeniyle sosyal medya üzerinden gerçekleştirdi. 

Geçtiğimiz hafta kalp krizi geçirdiği için hastaneye kaldırılan ve dün geri götürüldüğü hapishanede revirde tutulan hasta tutsak Sabri Kaya’nın serbest bırakılması istendi. 

Basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin okudu. Koronavirüs salgınını fırsat bilen AKP-MHP koalisyonunun kapsamını genişlettiği infaz düzenlemesine değinilen açıklamada, düzenleme “Eşitlikçi ve ayrımsız olmalıdır” vurgusu yapıldı. 

Açıklamanın devamında, hasta tutsak Sabri Kaya’nın sağlık durumu şöyle anlatıldı:

“Kronik kalp hastası olan Sabri Kaya 25 Mart’ta kalp krizi geçirdi ve Osmaniye Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyor. Beyin kanaması sonucu bir damarının tıkalı olduğu, konuşamadığı ve hastanede virüs nedeniyle ailesi görüşme sıkıntıları yaşıyor. Osmaniye 2 Nolu T Tipi hapishanesinde tutulmakta olan mahpus, 58 yaşında kalbinin %25’i çalışmakta ve 2 defa kalp kapakçığı ameliyatı olmuştur. 2013 yılında ilkini Sincan hapishanesinde iken Ankara Numune hastanesinde, ikincisini ise 2016 yılında Osmaniye’de iken olmuştur. 2013 yılında ameliyattan sonra üç ay ceza ertelemesinden sonra tekrar hapishaneye götürülmüştür. Doktorlar üçüncü ameliyatın çok riskli olduğunu söylemesine ve İl sağlık kurulunun hapishanede kalamaz raporuna rağmen avukatının tahliyesi için başvuru dilekçesini ATK (Adli Tıp Kurumu) reddetmiştir.”

Sabri Kaya’nın kızının 26 Mart’ta İHD ile yaptığı telefon görüşmesinde, babasının 18 kişilik havasız, hijyensiz ortamda tutulduğunu, kötü beslenme koşullarında yaşadığını; kullandığı ilaçların ise kemik erimesi, mide ülseri, gastrit gibi başka organlarını etkilediğini, şimdi de beyin kanaması geçirerek bir damarının tıkandığını söylediği aktarıldı. Kaya’nın kızının “Yoğun bakım ünitesinden ultrasona giderken sedyede görebildik ancak, o da çok kısa bir zamanda oldu. Konuşamıyordu. Sonraki zamanda ise doktor ve hemşirelerden aldığımız bilgi bilincinin yerinde olduğu şeklindeydi” ifadelerine yer verildi.

Açıklama, Kaya’nın kızının “Kamuoyu, basın ve avukatların desteği ile babamın tahliye edilip serbest bırakılmasını istiyoruz” çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul