412. F Oturması: Metin Turan serbest bırakılsın!

412. F Oturması’nda hasta tutsak Metin Turan’ın serbest bırakılmasını istenirken, Bandırma’dan Afyon’a sürgün edilen tutsağın abisi işkenceyi anlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Şubat 2020
  • 14:25

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 412. F oturması eyleminde 20 yıldır hapiste olan hasta tutsak Metin Turan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Bandırma’dan Afyon’a sürgün edilen 17 tutsağa işkence

Saat 13.30’da şube binası önünde yapılan eylemde Bandırma Hapishanesi’nden Afyon 1 No'lu T Tipi Hapishanesi’ne sürgün edilen 17 tutsaktan biri olan Abdullah Onğulu’nun abisi Mehmet Onğulu kardeşi dahil 17 tutsağa yapılan işkenceyi anlattı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Afyon 1 No'lu T Tipi Hapishanesi’ne sürgün edilen 17 tutsağın ring aracında askerlerin küfür ve sözlü saldırına maruz kaldığını belirten Onğulu, asıl işkencenin Afyon 1 No'lu T Tipi Hapishanesi’nde elbiseleri yırtılarak çıplak aramanın yapılması sırasında gerçekleştiğini ifade etti.

Tutsaklara işkencenin bununla sınırlı kalmadığını belirten Onğulu kardeşinin ancak bugün annesini aradığını ve hala süren işkenceyi vurguladığını ifade etti.

Hapiste kalamayacağı raporla belirten Turan hapiste

Mehmet Onğulu’nun ardından, basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin okudu. İçerde ve dışarda keyfi uygulamaların hakim olduğunu vurgulayan Acettin, hasta tutsak Metin Turan hakkında şunları söyledi:

“Bafra T tipi kapalı ceza infaz kurumunda kalan Metin Turan 20 senedir mahpus olarak tutulmaktadır. Mahpus Metin Turan’ın bulunduğu Sağmalcılar Hapishanesi’nde 19- 22 Aralık katliamı sonucunda iki gözünde de görme kaybı meydana gelmiş, aynı zamanda vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar oluşmuştur. Önce Trakya Üniversitesi sonra Cerrahpaşa’da ameliyatlar yapılmış olup, retina yırtılması ve göz sinirlerinin tahribatını önleyeceği iddiasıyla gözlerine önce yapay mercekler konulmuş sonra silikon tedavisi uygulanmıştır. Ancak sonrasında silikon emülsifikasyonu gerçekleşmiştir. 2002 yılında Adli Tıp Kurumu tarafından ameliyat için üç ay süreyle infazının ertelenmesi yönünde rapor verilmiş; ancak, mahpus Turan serbest bırakılmamış ve bu dönemde gözlerindeki hücreler ölmeye başlamış, mahpus hayatını zorlukla idame etmiştir. Bunun ardından 2014’te Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu’na çıkan mahpus Metin Turan’ın mevcut hastalığının kalıcı olduğu, tedavi edilemeyeceği ve infazının iki sene ertelenmesi gerektiği raporlanmış ancak Adli Tıp Kurumu tarafından rapor onaylanmamıştır, cezasının infazına devam edilmiştir. Devlet ve üniversite hastanesi sağlık kurullarına defalarca giden Metin Turan’ın gözleri için tedavi edilemeyip, cerrahi müdahale yapılamayacağı yönünde rapor hazırlanmış, ayrıca 2017 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Kurulu ‘Cezasının süresiz olarak ertelenmesi’ yönünde rapor hazırlamıştır. Ancak bu durum da Adli Tıp Kurumu tarafından görmezden gelinmiştir. Buna ek olarak yapılan psikiyatrik muayeneler sonucu mahpus Metin Turan’a depresif bozukluk, ümitsizliğe dayalı duygusal depresyon teşhisleri konmuştur.”

 Metin Turan’ın serbest bırakılması istendikten sonra eylem sloganlarla bitirildi.