“Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 427. F Oturması’nda hasta ve yaşlı tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mayıs 2020
  • 14:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 427. F Oturması’nda 81 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da sosyal medya hesabı ve youtube’den paylaşılan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin okudu.

İktidarın “normalleşme” planında AVM’lerin açıldığını belirten Şahin “Hapishanelerde salgın önlemi adıyla hak ihlalleri devam etmekte, tecrit derinleştirilmekte, ancak salgına karşı yeterli önlemler alınmamaktadır. Bazı hapishanelerde 8 mahpusa bir maske düşerken, yeterli temizlik ve hijyen ürünleri verilmemekte, kantinlerde bu ürünler, kısıtlı ve fahiş fiyatlarla satılmaktadır” dedi.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ağır hasta tutsak Sabri Kaya’nın yaşamını yitirmesinin mahpusların yaşam haklarına yönelik tehdidin boyutunu göstermesi bakımından dikkat çekici olduğunu belirten Şahin, Özkan hakkında şunları ifade etti:

“Ailesinin anlatımına göre; Mehmet Emin Özkan, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek hakkında hüküm kurulmuş ve 24 yıldır da haksız yere hapishanede tutulmaktadır. Halen Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan Özkan, ileri derecede kalp hastasıdır. Kendisine 4 kez anjiyo yapılmıştır ve 10 yıldır damarlarında stend takılıdır. Ayrıca ileri derecede koah, tansiyon ve Alzheimer hastasıdır. Her gün 4-5 defa tansiyon takibi yapılmaktadır.  

Ayrıca yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları da bulunmaktadır. İleri derecede duyma sorunu yaşadığından iletişim kurmakta zorluklar yaşamaktadır. Uzun süre ayakta kalamadığı ve yürüme güçlüğü çektiği için görüşlere tekerlekli sandalye ile getirilmektedir.”

“Tıp etiği ayaklar altına alındı”

Şahin, Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi doktorlarının tıp etiğine aykırı davranış sergilediğini vurgulayarak şunları söyledi:

Kendisi de tutuklu olan oğlu ile aynı hücrede kalmakta ve oğlu Ahmet Özkan bakımını yapmaktadır. Hapishanede kalamayacağına dair rapor için 5 defa Adli Tıp Kurumu'na gönderilmiş ancak olumsuz raporlar verilmiştir. Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma hastanesi ise % 87 engelli Özkan için hapiste kalamayacağı yönünde verdiği raporu Adli Tip Kurumu raporundan sonra değiştirerek tıp etiğini ayaklar altına almıştır”

Şahin şu ifadelerle açıklamayı bitirdi:

“Yeni Sabri Kaya örnekleri yaşanmaması için, Mehmet Emin Özkan ve onun durumunda olan yaşlı ve hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul