“NATO Afganistan’dan ‘doğru zamanda’ çekilecek”

Emperyalist savaş aygıtı NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO doğru zaman geldiğinde Afganistan’dan çekilecek” açıklaması yaptı. Stoltenberg, NATO askerlerinin Afganistan’dan çekilebilmesi için Taliban’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi, uluslararası teröristlerle tüm bağlarını kesmesi gerektiğini öne sürdü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Şubat 2021
  • 23:19

Emperyalist savaş aygıtı NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak askerlerinin Afganistan'dan ancak “doğru an geldiğinde çekileceğini” açıklarken, Taliban’a “uluslararası teröristlerle tüm bağlarını kes” çağrısı yaptı. 

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden da daha önce aynı gerekçelerle benzer açıklamalarda bulunmuş ve “Afganistan’dan çekilmek için zaman henüz erken” demişti.

Taliban’ı, yükümlülüklerini yerine getirmemekle itham eden Stoltenberg, “Taliban'ın ABD ile 2020'de imzaladığı ‘barış anlaşmasına’ göre, yerine getirmekle mükellef olduğu şartlar var. NATO askerlerinin öngörüldüğü gibi Mayıs ayında Afganistan'dan çekilebilmesi için bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

"Doğru an"

Taliban'ın verdiği sözleri yerine getirmesi için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini iddia eden J. Stoltenberg, “Hiçbir NATO müttefiki Afganistan'da gerektiğinden fazla kalmak istemiyor. Ama doğru an gelmeden çekilmeyeceğiz.  Bu hafta yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısında Afganistan'daki gelişmeler ele alınacak… Ortak hedefimiz, Afganistan’ın teröristlerin ülkelerimize saldırabilmesi için hiçbir şekilde serbestçe hareket edebilecekleri güvenli bir liman olmamasıdır” dedi.

ABD’nin çekilme planına NATO ‘tepkisi’

Trump yönetimi döneminde ABD ile Taliban arasında “barış anlaşması” imzalanmıştı. Anlaşmaya göre NATO askerlerinin 1 Mayıs 2021’e kadar Afganistan’dan çekilmesi gerekiyordu. Trump’ın görev süresinin son günlerinde ise, ABD’nin Afganistan’daki askerlerini 2021’in başında yarı yarıya indirmeyi planladığı açıklanmıştı. Bu açıklama Stoltenberg ve NATO’nun tepkilerine neden olmuş ve umutlar, “benimle ABD yeniden sahalara dönecek” diyen Biden’a bağlanmıştı. 

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden NATO’nun bu ‘feryadını’ kulak ardı etmedi ve hep beraber Afganistan’da kalmaya karar verdiler. 2001’den bu yana 20 yıldır yağmalayıp talan etmeleri yetmemiş olmalı ki, daha fazla yağmalamak için işgalci güçlerin Afganistan’da kalmasına karar verdiler. 

Gelişmeler üzerine açıklama yapan Taliban sözcüleri ise “ABD ve NATO güçleri Nisan sonuna kadar Afganistan’dan çekilmezlerse savaşı tırmandıracağız” diye tehdit etmişti. 

İşgalci emperyalistler daha çok savaş, daha çok iç savaş, daha çok katliam, daha çok yağma yapabilmek için, Afganistan’dan çekilmeyeceklerini ilan ettiler. Deneyimler, emperyalistleri işgal ettikleri ülkelerden söküp atmanın yolunun, halkların birleşik direnişinden geçtiğini defalarca göstermiştir.