NATO zirvesinde ABD Dışişleri Bakanı’ndan açıklamalar

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO zirvesi için bulunduğu Brüksel’de “NATO’yu canlandırma” hedeflerini dile getirdi. Daha önce “sözde müttefik” dediği Türkiye’yi ise “değerli müttefik” olarak gördüklerini ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Mart 2021
  • 17:33

Diplomasi masasına geri dönmesiyle birlikte Putin’i “katil” olarak nitelendirerek “diplomasi masasını yıkan” Biden’ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO dışişleri bakanları toplantısı için gittiği Brüksel’de açıklamalarda bulundu. Blinken “İttifak içindeki bölünmeler döneminin geride kalması sonrasında NATO’nun daha güçlü bir biçimde kendini ortaya koyacağını” söyledi.

“Brüksel’e geldim çünkü ABD ortaklıklarımızı her şeyden önce ve hepsinden çok NATO müttefiklerimizle yeniden inşa etmek istiyor” diyen Blinken NATO’yu “canlandırma” hedeflerini dile getirdi. Blinken’in bu açıklamaları, ABD’nin çabalarını asıl olarak, Trump döneminde NATO ile Avrupa Birliği arasında gerilen ilişkileri onarmak üzerinde yoğunlaştıracağına işaret etti.

AB ve ABD arasında son dönemdeki tartışma konularının başında gelen Kuzey Akım 2 konusunda da açıklama yapan Blinken, “Nord Stream 2 AB’nin kendi enerji güvenliği hedefleriyle çelişiyor. Dahası, boru hattı Ukrayna, Polonya ve diğer bir dizi yakın ortağın veya müttefiklerin çıkarlarını baltalama potansiyeline sahiptir” diye konuştu. Yüzde 90’dan fazlası tamamlanan boru hattı projesiyle, Rusya’dan Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz taşınması öngörülüyor.

ABD, projenin Avrupalı ortaklarını Rus gazına fazlasıyla bağımlı hale getireceği iddiasıyla karşı çıkıyor. Buna karşılık, Alman emperyalizminden boru hattını savunanlar ise, ABD’yi sıvılaştırılmış doğalgazını Avrupa’da daha yüksek fiyatla satmanın yanı sıra, en çok da bu durumun Almanya ve AB’yi ABD gazına bağımlı kılacağı için ABD’nin yaptırımlarına ve projeyi iptal etme bakısına karşı çıkıyor.

“Sözde müttefik”ten “değerli müttefik”e

Ayrıca Türkiye ile ilişkilerine dair de konuşan Blinken, “ABD ile NATO’nun Türkiye’yi yakın tutmakta güçlü bir çıkarı var” ifadelerini kullandı. NATO’nun Türkiye’yi transatlantik ilişkilerin merkezinde tutması gerektiğinin altını çizen Blinken, “Türkiye uzun zamandır varolan, değerli bir müttefiktir” diyerek, uşaklarının sırtını sıvazladı. Bugün NATO Karargahı’nda düzenlenen toplantıda Türkiye’yi “değerli müttefik” olarak nitelendiren Blinken, daha önce yaptığı bir açıklamada ise Türkiye’yi “sözde müttefik” olarak nitelendirmişti.

Bunun yanı sıra Blinken, Türkiye ile “görüş ayrılıkları” konusunda bunun bir sır olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Buna S-400’ler ve Doğu Akdeniz’de girişilen kimi eylemler dahil…Türkiye’nin uzun bir geçmişe sahip, değerli bir müttefik olduğu da bir sır değil. Türkiye’nin, NATO’da demirli kalmaya devam etmesinin bizim önemli menfaatimiz olduğu inancındayım. Bunun Türkiye’nin de çıkarına olduğuna inanıyorum.”

ABD ile Almanya arasında en önemli anlaşmazlık konularından biri olan, tamamlandığında Rusya’dan Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz taşıması öngörülen Nord Stream 2’nin 1230 km uzunluğundaki iki boru hattının hali hazırda yüzde 90’dan fazlası tamamlanmış.