Lozan’da iklim için yol kesme eylemi ve gözaltılar

Lozan’da Crédit Suisse bankasının bulunduğu caddede yol kesme eylemi yapıldı ve iklim krizinde bankaların sorumluluğu teşhir edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Temmuz 2019
  • 15:31

St. François katedralinin yan caddesinde bulunan Crédit Suisse bankasının caddesi dün sabah kısa aralıklarla trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 50-60 kişi iki grup halinde cadde 7’şer dakikalık aralıklarla trafiğe kapatılarak ve bildiri dağıtımıyla iklim sorunlarının aciliyetine hassasiyet oluşturulmaya çalışıldı.

Zürih ve Basel’de Crédit Suisse ve UBS bankaları önünde eylem esnasında gözaltına alınan eylemcilerle dayanışma da eylemciler tarafından öne çıkarıldı.

Eylem sırasında dağıtılan bildiride ve konuşmalarda, Crédit Suisse ve UBS bankalarının, sera gazlarına yol açan alanlardan kâr eden firmalara yatırım yaptığı, senelik 93,9 milyon ton sera gazının doğaya atılmasından sorumlu oldukları ve bu oranın İsviçre’nin doğaya saldığı sera gazının iki katı olduğu teşhir edildi.

Bildiride, bankaların ölümcül yatırımlarından kaynaklı 2015-2017 yılları arasında 182,7 milyon ton sera gazının doğaya gönderildiği de yazmaktaydı. İki bankanın sorumluluğu dağıtılan bildirilerde ve yoldan geçenlerle yapılan sohbetlerde dile getirildi.

Eylemi düzenleyen Extinction Rebellion (RX), 8 Temmuz’da gerçekleştirilen eylemde 48 saatlik gözaltıların gerçekleştiği, 60 kişiye mahkeme cezası açıldığı ve yaklaşık 64 bin frank para cezası verildiğine dikkat çekti ve eylemcilerle dayanışmada bulundu. Siyasetçilerin “acil iklim durumu”nu açıklamasından sonra halen bir değişiklik olmamasına da tepki gösterildi.

Eylem sırasında “Yaşam için isyan!”, “Extinciton Rebellion” ve Almanca “Zaman daralıyor” yazılı pankartlar açıldı, “İklimden daha sıcağız!” ve “1 ve 2 ve 3 derece, insanlığa karşı suçtur!” sloganları atıldı.

Eylemcilere polis ablukası

Şimdiye kadar RX tarafından gerçekleştirilen eylemler daha kalabalık ve sorunsuz geçmişti. Bu kez yol kesme eylemine 20 dakika içinde gelen polis eylemcileri yan parkta etraflarını sarıp, GBT uygulayarak gözaltında tuttu. Eylemcilerin belirttiğine göre 3-4 eylemcinin de kelepçelerle gözaltına alındığı belirtildi. Eylemciler ve polisler arasına gerçekleşen tartışmalarda bir polis “üstten gelen politik kararlardan kaynaklı artık bu tarz eylemlere müdahalelerin daha sert olacağını” açıkladı.

Kızıl Bayrak / Lozan