Stuttgart’ta enternasyonal iklim grevi

Stuttgart’ta sokağa çıkan kitleler hayatı durdurdu ve iklim sorununa karşı yaşanabilir bir dünya talebini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Eylül 2019
  • 18:08

Enternasyonal iklim grevi kapsamında Almanya’nın 60 yerinde bügün eylem günü ilan edildi. Yaşanabilir bir dünya için öğrencilerin ağırlıkta olduğu kitleler sokak ve meydanlarda bir araya geldi.

Kitlesel eylemin etkisiyle Stuttgart’ta hayat durdu. Yollar, caddeler insanlarla doluydu. Yoldaki arabalar saatlerce kontak kapatmak zorunda kaldılar.

Saat 12.00’de Hölderlinplatz, Kernerplatz, Ervin-Schöttle Platz olmak üzere üç koldan pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte hem kitlesellik hem de canlılık dikkat çekerken, gençliğin çığlıkları dünyayı kirleten sisteme karşı başkaldırıştı ve yürüyüş boyunca sloganlar hiç durmadı.

“Temiz enerji istiyoruz!” vurgusuyla yapılan konuşmalarda “Kapitalistlerin kâr hırsı sonucu petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan sera gazlarının atmosfere yoğun bir biçimde salınmasıyla atmosferdeki karbondioksit oranı son yılların en yüksek düzeyine gelmiştir” denildi ve birlik olup bu gidişe ‘dur’ demek gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca Kyoto protokolüne imza atan ülkelere karşı mücadele çağrıları yapıldı.

Yürüyüş kortejleri Rotebühlplatz’ta birleşince coşku ve heyecan doruğa çıktı. Kitle müzik eşliğinde Schlossplatz’a doğru yürüdü ve buraya ulaşıldığında meydan dolmuştu, kitle meydana sığmadı. Burada konuşmalar ve müzik eşliğinde coşkulu miting gerçekleşti ve 365 gün dünyayı kirleten haydutlara karşı mücadele çağrısı yapıldı. Mitingin ardından eylemler sokak gösterileriyle devam etti.

İklim grevi karalama kampanyasına yanıt oldu

Kitlesel ve coşkulu miting, greve yönelik karalamalara da iyi bir yanıt oldu. Günler öncesinden okullara, fabrikalara yönelik karalama ve korkutma kampanyası başlamıştı. “Bu grev yasak, katılmayın”, “Katılanlara yasal işlem yapılacak” vb. söylemlerin ardı arkası kesilmemişti. Eylemin Mercedes fabrikasına yönelebileceği iddiaları gazetelerin baş sayfalarında yer almış, eylemi terörize etmeye çalışan polis Mercedes’e uyarıda bulunmuştu.

Yüzde 80’e yakınını gençlerin oluşturduğu kitleler, mitinge beklenenin ötesinde katılım göstererek bu provokasyonlara ve karalamalara aldırmadıklarını ortaya koydu.

Kızıl Bayrak / Stuttgart