İsviçre’nin Basel ve Zürich kentlerinde iklim eylemleri

İsviçre’de iklim için eylemler devam ederken gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen eylemciler 28 Eylül’de gerçekleştirecekleri merkezi yürüyüşe hazırlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Temmuz 2019
  • 23:48

8 Temmuz Pazartesi günü sabah saatlerinde daha bankalar ve resmi daireler açılmadan yüzlerce iklim aktivisti Basel ve Zürich’de Credit Suisse (CS) ve Bankverein (UBS) bankalarının merkez şubelerinin girişlerini bloke ederek binalara girişleri engelledi. Bu bankaların fosil yakıtlara yaptıkları yatırımı ve bu yolla çevreye verdikleri zarara dikkat çekerek protesto ettiler.

CS ve UBS bankaları dünya çapında hala milyarlarca dolar, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlara yatırım yapıyorlar ve milyarlarca dolar kazanç elde ediyorlar. Bu yolla da çevreye en büyük zararı vermiş oluyorlar.

Pazartesi Zürich ve Basel’de gerçekleşen eylemlerde tam da bu noktaya dikkat çekildi. Sabah, resmi daireler açılmadan başlayan blokaj eylemlerine öğleden sonra polis saldırarak eylemcilerin bir kısmını (Basel’de 22, Zürich’te 61 kişi) gözaltına aldı. Basel ve Zürich’te gözaltına alınanlar hâlâ bırakılmış değil. Bu nedenle bugün hem söz konusu bankaların hem de eylemcilerin tutuldukları karakollar önünde eylemler vardı. Bu eylemlere de saldıran polis, yeni gözaltılar yapmadı ama eylemcilere karşı sert tutumu ile tepki çekti.

Yarın da (10 Temmuz Çarşamba) Basel ve Zürich’te, hem CS ve UBS bankalarının merkezleri önünde hem de gözaltıların tutuldukları yerlerde eylemler devam edecek.

28 Eylül’de merkezi yürüyüş gerçekleştirilecek

28 Eylül 2019’da İsviçre’nin başkenti Bern’de, İsviçre çapında olmak üzere bir iklim yürüyüşü gerçekleşecek. Dün ve bugün yapılan eylemlerde 28 Eylül 2019’da merkezi olarak yapılacak yürüyüşün yerel çalışmaları olduğu belirtilerek, 28 Eylül 2019’a kadar bu türden yerel eylemliliklerin artarak devam edeceği vurgulandı.

İsviçre’de iklim eylemlerine gencinden yaşlısına kadar katılımın artarak devam etmesi ve bu eylemlere katılımın on binleri aşması , özellikle öğrencilerin okulu boykot ederek

‘geleceğimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz’  demeleri, İsviçre’de bir kaç kantonun iklim için acil durum ilan etmelerine neden oldu.

Zürich ve Basel de iklim için acil eylem planı ilan eden kantonlar arasında yer almakta.

8 Temmuz 2019’da bu iki kantonda gerçekleşen eylemler ve polisin eylemcilere karşı tutumu ve eylemcilerin hala gözaltında olması, ilan edilen ‘acil eylem planının’ ikiyüzlülüğünün göstergesidir.

28 Eylül 2019’da Bern’de yapılacak merkezi yürüyüş, bu iki yüzlülüğün işlendiği ana tema olmakla birlikte, genel olarak kapitalist sermayenin ve özel olarak da İsviçre sermayesinin kirli yüzünün bir kez daha ifşa edileceği bir eylem olacaktır.

Kızıl Bayrak / İsviçre