Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü dün açıkladığı “Küresel İklim Durumu” raporunda iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşen “doğal afetler”in 2018'de 62 milyon kişiyi etkilediğini duyurdu. Raporu Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas BM Genel Merkezi'nde açıkladı.
Dünya sıcaklık ortalamasının Sanayi Devrimi’nden bu yana 1 derece arttığı belirtilen raporda kömür, benzin ve dizel gibi yakıtların yarattığı emisyonun küresel ısınmaya neden olmaya devam ettiği, bu durumunda fırtına, sel ve kuraklık gibi çevre felaketlerine dönüştüğü kaydedildi.
Özetle raporda kapitalistlerin kâr hırsıyla artan “doğal afetler” rekor düzeyindeki sera gazı salınımının küresel sıcaklıkları giderek daha tehlikeli seviyelere yükselttiği belirtilerek son dört yılın şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıllar olduğu ifade edildi.
Küresel ısınma ve atmosferde artan karbondioksit
Atmosferdeki karbondioksit artışı üzerine vurgu yapılan raporda, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 1994'te ilk raporu yayımlandığında atmosferdeki milyon parçacık (ppm) içindeki karbondioksit yoğunluğunun 357.0 ppm olduğu ancak geçen yılki ortalamanın 405.6 ppm'ye ulaştığına dikkat çekildi. Karbondioksit artışına sera gazı salınımındaki artışın neden olduğu belirtilerek, önümüzdeki yıllarda daha fazla artış olacağı ifade edildi.
Rapordaki verilere göre 2018'de 35 milyon kişi sellerden, 9 milyon kişi ise kuraklıktan etkilendi. Avrupa, ABD ve Japonya'da sıcak hava dalgası ile orman yangınlarına bağlı bin 600'den fazla ölüm gerçekleşti.
Ayrıca raporda deniz seviyelerinin 2018'de bir önceki yıla göre 3.7 mm yükseldiği belirtildi.