Lozan İklim Grevleri Zirvesi’nin kapanış eylemi

Smile For Futur (Gelecek İçin Gülümce) iklim grevleri zirvesi dün Lozan’da yapılan bir yürüyüş ve eğlenceyle son buldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Ağustos 2019
  • 11:50

Dünyanın 3 ayrı yakasından, 38 ayrı ülkeden 450 iklim grevleri delegesinin gerçekleştirdiği 5 günlük Smile For Futur (Gelecek İçin Gülümce) iklim grevleri zirvesi dün Lozan’da yapılan bir yürüyüş ve eğlenceyle son buldu.

İklim sorununu her şeyden önce gelecekleri için bir aciliyet ve olmazsa olmazı olarak gören gençler toplumsal eylemliklere, iklim bilgilendirme buluşmalarına ve sosyal itaatsizliklere başvuruyorlar. Kimisi de okullarını askıya alarak seçimlerini mücadeleden yana yaptılar.

İşte iklim eylemliklerin mimarileri zirvenin kapanışını Lozan tren istasyonun önünde buluşarak, Vidy göl kenarına doğru giden güzergâhta, bir parkta festival havasında geçen etkinlikle sonlandırdılar. Yürüyüşe polisin açıklamalarına göre 2 bin 500 kişinin katıldığı belirtiliyor. Eylem İsviçre’de alışılmadık sıcaklıklarla, güneşin altında 30 derecenin üzerinde sıcaklıkta gerçekleşti.

Eylem esnasında antikapitalist sloganların sıklıkla atıldığı gözetilirken, alışıldık söylemlerin dışında “Biz durdurulamayız, başka bir dünya mümkün!” sloganı da sıklıkla atılıyordu. Eyleme farklı ülkelerden katılım sağlanmasıyla beraber enternasyonal hava mevcuttu. Farklı dillerden geliştirilen iklim sorununa karşı şarkılar, farklı dillerdeki sloganlar Lozan kentinde yankılandı. Coşkulu bir havanın hâkim olduğu eylemde, bu dinamiğinin asıl sebebi katılımcıların neredeyse tamamının gençlerden oluşmasıydı.

Yüzlerce hatta binlerce dövizlerin yer aldığı eylemde “kendi toprağımız, kendi sorumluluğumuz”, “İklim için grev”, “İmparatorun elbisesi yok”, “B gezegen yok” şiarları döviz ve pankartlarda yer almaktaydı. Kimi eylemciler kızıl bayrak, kızıl siyah ve yeşil bayraklarla katılım gösterdi.

Dikkat çeken başka bir noktaysa hareketin kurucusu ve sembolü haline gelmiş olan İsveçli Greta Thunberg’in burjuva medya tarafından parlatılması, hatta geniş bir topluluğun gerçekleştirdiği çalışmaları ve aldığı kararları gölgede bırakacak kadar öne çıkartılması oldu.

Kızıl Bayrak / Lozan