Basel’de kitlesel “iklim grevi” eylemi

Basel’de binlerce kişi iklim grevi için “Biz buradayız, biz güçlüyüz, çünkü geleceğimiz çalınıyor, geleceğimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz!” şiarıyla sokağa çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Eylül 2019
  • 18:36

Fridays for Future (FFF) hareketinin çağrısıyla, Uluslararası İklim Grevi haftası kapsamında 20 Eylül Cuma günü 160 ülkenin 2 bin 900 kentinde yapılması beklenen ve planlanan protesto gösterileri başladı. 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in başlattığı üçüncü dalga protestoların bugüne kadar düzenlenen en büyük iklim gösterileri olması bekleniyor.

İsviçre’nin birçok kentinde olduğu gibi Basel’de de iklim grevine gidildi. Basel’in Münster ve Barfüsserplatz meydanlarında bir araya gelen kitle Freistrasse’de buluştu. Ağırlığını gençlerin ve öğrencilerin oluşturduğu binlerce kişiden oluşan kitle, “Biz buradayız, biz güçlüyüz, çünkü geleceğimiz çalınıyor, geleceğimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz!” şiarıyla yürüyüşe geçti.

“Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Politikanıza yanıtımız, okullarda, üniversitelerde ve fabrikalarda grevdir!”, “Krizin ve savaşın arkasında sermaye var, sermayeye karşı mücadelemiz her yerde!”, “Devrim, devrim, devrim!” gibi sloganların coşkuyla atılmasına hemen tüm kitlenin eşlik etmesi dikkatte değer bir gelişme olarak öne çıktı. Zira önceki eylem ve yürüyüşlerde bu tür şiarlar genellikle sol gençlik gruplarıyla sınırlı kalmaktaydı. Bunu tamamlayan bir başka önemli gelişme de kimi İsviçreli sosyalist ve devrimci grupların kendi imzalı pankartlarıyla yürüyüşe katılmış olmalarının sorun oluşturmaması, bunların sahiplenilmesiydi.

Basel parlamentosu önüne gelindiğinde, “Parlamento halen uyuyor musun? Grevdeyiz, sesimizi duyuyor musun?” şiarının coşkuyla haykırılması eşliğinde oturma eylemi yapıldı ve konuşmalarla uluslararası tekeller teşhir edildi. Kentin en kalabalık caddelerinden geçen yürüyüş sonrasında, miting alanındaki konuşmalarla eylem son buldu.

İsviçre merkezli iklim yürüyüşü ise sendika ve siyasi partilerin çağrısıyla İsviçre’nin başkenti Bern’de, 28 Eylül 2019’da gerçekleşecek.

Kızıl Bayrak / Basel