Lozan’da uluslararası iklim grevleri zirvesi

Friydays For Future (FFF-Gelecek İçin Cuma) hareketinin geleceğini belirlemek ve yön vermek için bugünlerde iklim grevleri zirvesi yapılmakta.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Ağustos 2019
  • 08:10

Friydays For Future (FFF-Gelecek İçin Cuma) hareketi, 2018’de İsveç parlamentosu önünde iklim krizine karşı, bir dövizle oturma eylemi gerçekleştiren Greta Thunberg ile başlamıştı. 3 hafta boyunca her gün kararlılık göstererek parlamento önünde siyasilerin iklim sorununda eylemsizliklerine karşı oturarak hareketin sembolü haline geldi. Sonrasında, her Cuma günü eylemini devam ettirerek, dünya genelinde gelişen iklim karşıtı Cuma eylemlerinin ve FFF hareketinin doğmasına ve gelişmesine ön ayak oldu.

Sene başından beri belli süreklilik kazanan ve örgütlü bir hareket halini alan eylemler, yaz tatilleriyle beraber bir duraksama yaşadı. Hareketin geleceğini belirlemek ve yön vermek için bugünlerde iklim grevleri zirvesi yapılmakta.

Yaş ortalaması 20’nin altında, 38 ayrı ülkeden 450 genç delege Lozan’da, halka kapalı Lozan Üniversitesi’nde bir haftalık Smile For The Future (Gelecek İçin Gülümse) adında iklim zirvesi gerçekleştiriyor. Cuma günü sokak eylemiyle sonlandırılacak olan zirveye katılımcıların hepsi Lozan’a trenle seyahat ettiler.

Zirvede genel kurulun amacı kuruluşun stratejisini, operasyonel hedeflerini ve gerekliklerini geliştirmek için, kuruluşun temel değerleri ve ilkeleri konusunda bir fikir birliğinin oluşturulması olacak. Hareketin sembolü olan Greta Thunberg katılırken, çeşitli iklim dallarında çalışan ünlü isimler, uluslararası bilim adamları, iklim ve sosyal konularda uzmanlar da yer aldı.

Zirvenin bildirisinde “İnsanlığın ve yaşamın geleceği söz konusu. Hareket tüm düzeylerde politik bir yeniden yapılanma ve bir iklim adaleti yerleşmesi için toplum değişikliğini talep etmekte” ifadesi yer alıyor.

Bir arayış ve değişim peşinde olan gençlerin yoğun tartışmalar içerisinde en büyük tepkileri, siyasiler tarafından verilen taahhüt sözlerinin yerine getirilmemesi ve durumun ciddiyeti karşısında tutarlı politik çözümlerin uygulanmaması oldu. Siyasilere ve dünyaya tehlike çanlarını çalmak için, gençler iklim grevleri ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik dâhil olmak üzere artan sayıda girişimde bulunduklarını tekrar belirtiler.

Tartışmalar sonrasında ‘iklimin aciliyet durumu için eylemler’ başlığıyla Avrupalıların girişimi başlatılacak. Girişimin amacı bir yıl içerisinde 1 milyon imza toplayarak, Avrupa Birliğine (AB) daha iddialı hedefler koymasını talep etmek olacak.  

Avrupalıların girişiminin dört amacı olacak. Birincisi, AB’nin 2030’a kadar %80 sera gazını azaltmasını ve 2035’te karbon nötrlüğünü elde etmesi. AB’nin şu anki amacı 2030’a kadar emisyonların sadece %40’ını azaltmak.

İkinci hedef, sınırlarda ithalatı etkileyebilecek bir karbon vergisi getirilmesi. Bu, dönüşümde olan Avrupa ekonomisini, küresel ısınmanın 1.5 derece sınırına uymayan ülkelerle aynı düzeye getirecektir.

Üçüncü hedef, AB’nin ancak 1.5 derece sınırında taahhütte bulunan ülkelerle ticari anlaşma bulunması.

Dördüncü hedef, AB’nin iklim aciliyetini anlatan ve aynı zamanda çözümleri yazan bedava eğitim materyali dağıtması.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından düzenlenen ve New York’ta gerçekleşecek olan iklim zirvesi öncesi ve sonrası, 20 ve 27 Eylül’de yapılacak iki eylemin hazırlıkları oturumlarda tartışılacak.

Zirveye, 15 Mart iklim grevine aktif olarak katılan ve İstanbul’dan annesiyle gelen 12 yaşındaki Türkiyeli Atlas Sarrafoğlu da katıldı. Türkiyeli aile, ev sahipliği yapan İsviçreli bir ailede kalıyor. Bunun dışında şehrin iki ayrı binası da katılımcıların kalması için ayarlandı. Yemekler büfe tarzında bedava olarak dağıtılmakta. Zirve dernekler, özel şahsiyetler ve ünlü mağazalar tarafından finanse edilmekte.