Lozan’daki iklim eyleminde coşku ve kararlılık

Lozan’dapolisin saldırısına ve gözaltıya karşı kitle kararlılıkla protestosunu sürdürerek polise geri adım attırdı, gözaltılar serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Nisan 2019
  • 09:04

Aylardır gençlik tarafından düzenlenen kitlesel iklim yürüyüşleri, dün Lozan’da 10 bin eylemcinin katılımıyla devam etti.

Eylem öncesi düzenleyiciler, yaya ve bisiklet alanları boyama, reklam istilasına karşı hazırlanan afişlerle mücadeleye çağrı olarak billboardların üzerini kaplamak ve “pozitif eylemler” gerçekleştirmek için atölyeler hazırladı.

Fakat eylem başlamadan önce, atölyelerin birini 30-40 civarında bir polis ekibi GBT bahanesiyle, 15 kişilik bir grubu gözaltına alarak, yürüyüş esnasında kullanılacak olan boya, sprey, tebeşirlere ve “Geleceğimize sahip çıkalım” şiarlı, yürüyüşün ana pankartına el koydu. Eylemin başlangıç noktasında kitleye durum aktarılarak, “Yoldaşlarımızı serbest bırakın” sloganları atıldı.

Lozan tren istasyonundan başlayan yürüyüş, Montbenon adliyesi önünden geçerek, Saint-François katedralinden sonra merkezin ara sokaklarından Riponne meydanına çıkılarak son buldu.

Kortejin başında polisten gelebilecek herhangi saldırıya karşı el ele tutularak yüründü. Yürüyüş boyunca sık sık duraklamalar yapılarak, gözaltıların serbest bırakılması için sloganlar eşliğinde ajitasyon konuşmalar yapıldı. Durumu göz ardı eden polis yetkililerinin tutumuna karşı, Montbenon adliyesi önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 10-15 dakika süren oturma eylemi esnasında polis birçok kez eylem inisiyatifini ikna etmeye çalıştı. Polisin hem baskıcı, hem müzakereci tavrı karşısında, yürüyüşü örgütleyenlerin ve kitlenin kararlı duruş gösterince polis geri adım atarak gözaltıları serbest bırakmak zorunda kaldı. Özgüven ve kazanım elde eden kitleye, kısa bir süre sonra serbest bırakılanların katılımıyla, kortejdeki coşku bir kat daha arttı.

Kortejin kararlılığı sayesinde serbest bırakıldık”

Serbest bırakılan eylemcilerden birisi gazetemize konuştı. “Suç teşkil edecek hiçbir şey yapmamamıza rağmen, kalabalık bir polis ekibi önümüzü çevirdi. GBT bahanesiyle bizleri gözaltına aldılar. Fakat kortejin kararlılığı sayesinde serbest bırakıldık ve kazanımımızdan memnunuz!” diyerek beyanda bulundu.

Eylem alkışlar, ıslıklar ve danslar eşliğinde devam etti. Yürüyüş esnasında “Ve 1, ve 2, ve 3 derece, insanlık için bir suçtur!”, “Tek çözüm devrim!”, “Ne istiyoruz iklim adaleti! Ne zaman, hemen şimdi!”, “Dünyayı yönetmek isteyenlere, dünyanın cevabı direniştir!”, “İklimden daha ateşliyiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Yürüyüş esnasında fosil yakıtlarını çıkaran şirketlere yatırım yapan UBS ve Crédit Suisse bankaları ve emeklilik tasarrufu, mesleki emeklilik, kredi ve emlakçılıkla ilgilenen Retraites Populaires önünde duruldu. Buralarda, teşhir konuşmaları yapıldı, “Doğa talancıları, doğa kirleticileri!” sloganı atıldı. Crédit Suisse ve Retraites Populaires’de dikkat çekici nokta ise kapalı kepenklerin önünde özel polis koruması bulunmasıydı.

Yürüyüş boyunca, aynı zamanda billboardlar, hazırlanan büyük boy afişlerle kaplandı.

Alanın giriş noktasında, tekrardan kısa bir oturma eylemi yapılarak, meydana giriş koşularak yapıldı. Meydanın ortasına da genç bir ağaç dikildi.

Bu düzen değişmeli, hep birlikte değiştirelim”

Eylem sonunda konuşmalara geçildi. Tüm açıklamalar gençlik tarafından gerçekleşti. Konuşmaların içeriği genel olarak siyasetçileri ve düzeni hedef almaktaydı. Bir konuşmada, bu düzende iklim değişikliği olmayacağı, bunun için başta düzenin kendisinin değişmesi gerektiği beyan edilerek tek çarenin devrim olduğu vurgulandı.

Diğer bir konuşmada ise “Bizlere uçak sevdalıları, fastfood yiyicileri, araba hastaları gibi iftiralar atarak, alay etmeye çalışıyorlar. Ama eylem yapmak için müthiş olmak gerekmiyor. Şu an sokağa çıkarak iklim sorununa müdahalede bulunan bizleriz. Ancak iklim siyasetle değil, eylemliklerle değişir. Bu düzenin değişmesi gerekiyor ve bunu hep birlikte değiştirelim” denildi.

24 Mayıs Cuma günü bir sonraki eylem için çağrı yapıldı. Son olarak meydanda dikilen ağaca, hazırlanan ağaçtan ince yassı plaketlere düşlerini yazıp, ağacın üzerine asıp, ağacı ve düşleri koruma çağırısı yapılarak eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / Lozan