Lozan’da iklim için köprü kesme eylemleri

Lozan’da iklim için eylemlerini sürdüren “Extinction Rebellion” köprü kesme eylemleriyle taleplerini yükseltti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Nisan 2019
  • 19:49

Haftalardır alışıldık iklim eylemlerin dışında, bu hafta Lozan şehir göbeğindeki köprüler birer saat ile izinsiz bir şekilde eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Pazartesi sabahı 8-9 saatleri arası Tren istasyonuna giden Chauderon Köprüsü trafiğe kapandı. Pasif bir katılım gösteren eylemciler, köprüyü işgal ederek gruplar halinde oturma eylemi yaptı. Müdahaleye gelen polislerin yolu açma ve bir an önce eylemi bitirme çağrıları kitle tarafından dikkate alınmadı ve eylem sonuna kadar devam ettirildi.

Dün yine bir köprü kesme haberi iletilerek, bugün öğlen için 12.15’ten itibaren bir saatlik eylem çağrısı yapıldı. Bu sefer şehir merkezindeki en işlek Bel-Air köprüsü işgal edildi. İki koldan yeşil renkli pankartlarda “Eylem veya nesil tükenme” ve “Vatandaşlar için! Hükümete karşı!” beyaz bezler taşındı. 300’ün üzerinde katılım gösterilen buluşmada, eylemciler öğlen yemeğini köprü üzerinde yiyerek, piknik havasında oturma eylemi gerçekleştirdi. Bu sefer sadece izleyici konumunda olan polis, hoş görünüm sergilemeye çalıştı.

“Extinction Rebellion” kendisini şiddet içermeyen sivil itaatsizlik kullanan uluslararası bir hareket olarak tanıtıyor. İlk olarak İngiltere’de 31 Ekim 2018’de, Parlamento Meydanı önünde Hükümetin aleyhine eylem yapan hareket, çok kısa sürede binlerce katılımcıya ulaşarak farklı eylem biçimleri gerçekleştirdi. Şimdiyse Avrupa hariç Afrika, Amerika, Asya ve Avustralya’da “Extinction Rebellion” adında eylem grupları oluşmuş durumda.

Lozan’daki üyeleriyse ilk eylemlerini örgütlüyor. Buluşma esnasında gerçekleşen konuşmada, devlete birçok eylemle yapılan ikazlara rağmen kulak asılmadığı için, devlete karşı, yeni eylem biçimleri örgütlendiği aktarıldı. İklim sorununa müdahale etmesi gereken siyasetçilerin, kendilerine iletilen iklim sorununa karşı metin ve taleplerin kimi siyasetçiler tarafından halen okumadığının ortaya çıkması teşhir edildi. Son olarak talepler tekrardan beyan edildi. Bir saatin sonunda köprü trafiğe açılarak eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / Lozan