Fransa’da emekçiler kararlı: Emeklilik reformu geri çekilsin!

Fransa genelinde 260 noktada gerçekleşen eylemlere 1 milyon 800 bin işçi, emekçi ve genç katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Aralık 2019
  • 09:07

Emeklilik reformunun geri çekilmesi talepleriyle devam eden grevlerin 13. gününde yeniden sokaklara çıkan işçi, emekçi ve gençler, 5 ve 10 Aralık eylemlerinin ardından 17 Aralık Salı günü gerçekleştirdikleri 3. eylem gününde yasanın geri çekilmesi için gösterdikleri kararlılığı yeniden sergiledi. Fransa genelinde 260 noktada gerçekleşen eylemlere 1 milyon 800 bin işçi, emekçi ve genç katıldı.

İşçi ve öğrenci sendikalarından CGT, FO, Solidaire, FSU, CFE-CGC, FİDL, MNL, Unef ve UNL’in çağrısıyla gerçekleşen eylemlere bugüne kadar reformu olumlu bularak destekleyen ve grevlerin noel tatili için durdurulmasını savunan işbirlikçi reformist sarı sendikalardan CFDT ve CFTC de katıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren işçi ve emekçiler birçok kentte döner kavşaklarda, otoyollarda blokaj ve trafik yavaşlatma eylemleri gerçekleştirirken petrol depoları ve rafinerilerde de blokajlar gerçekleşti. Büyük kentlerde ise otobüs depoları bloke edildi. Ulusal elektrik şirketi EDF çalışanları da Paris, Nantes, Lyon, Marsilya, Toulouse, Montpelier gibi pek çok kentte sanayi bölgeleri, tren hatları ve garlar da otobüs depolarında elektrik kesintileri gerçekleştirdi. Binlerce abonenin etkilendiği bazı kentlerde ve semtlerde de kısa süreli elektrik kesintileri yaşandı. Öğrencilerden ise kolej lise ve üniversitelerde boykot ve blokaj eylemleri yapıldı.

Sendikaların Paris için saat 14.00’te Republique Meydanı’na yaptığı çağrıya Mart ayından beri ücretlerin arttırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi personel sayısının artırılması talepleriyle Fransa genelinde grevde olan yüzlerce hastaneden bir tanesi Lariboisiere Hastanesi’nden sağlık emekçileri iş bırakarak kitlesel bir yürüyüşle karşılık verdi. Sağlık emekçilerinin yürüyüşüne Gare du Nord ve Gare de L’Est’den SNCF Ulusal Demiryolu ve RATP metro, otobüs banliyö tren hatları gar ve istasyon çalışanlarının da katılımıyla eylem alanına kitlesel yürüyüş gerçekleşti.

Saat 14.00’de kitlenin toplanmasının ardından ise Republique Meydanı’ndan Nation Meydanı’na yüründü. Paris ve banliyölerinden değişik hastane ve yaşlılar yurdunda çalışan sağlık emekçileri, eğitimciler, resmi dairelerden kamu emekçileri, SNCF ve RATP çalışanları, ADP-havalimanı, temizlik, otel, avukat, opera sanatçıları, itfaiye çalışanları, postacılar, Renault ve PSA Peugeot fabrikasından emekçiler kamu ve özel sektörden birçok kurumun yanı sıra Sarı Yelekliler ve kağıtsızlar katıldı.

Meydan ve yürüyüş güzergahı üzerindeki tüm yollar ve kavşaklar polis ve jandarma tarafından zırhlılarla kapatılarak yoğun polis ablukası ve provokasyonu altında gerçekleşen yürüyüşe Paris ve banliyölerinden değişik okul ve üniversitelerden pankartlarla öğrenci ve eğitim emekçileri katıldı. Gençliğin kitlesel katıldığı yürüyüş boyunca ücretlerin arttırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, reformun tartışmasız geri çekilmesi ve mevcut emeklilik yasasının iyileştirilmesi, emeklilik yaşının 60 yaşa düşürülmesi taleplerinin yanı sıra emeklilik reformunun geri çekilene kadar grev ve eylemlerin devam kararlılığı haykırıldı. Öğrenci kortejlerinden ise güvencesizliğe ve geleceksizliğe karşı sloganların yanı sıra grevlerle dayanışma sloganları yükseldi.

Nation Meydanı’na ulaşan kortejlerin alanı terk etmesini isteyen polisler alanı terk etmek istemeyenlere yer yer gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırılara karşı onlarca itfaiyenin araya girmesine tahammül edemeyen kolluk kuvvetleri onlarca kişiyi ve bazı itfaiye çalışanlarını gözaltına aldı. Saldırılarda birçok eylemci de yaralandı.

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) “Ya onların dünyalarında çürüyeceğiz ya da başka bir dünya için dövüşeceğiz!” şiarlı pankartla katıldı. Kortej yoğun ilgi gördü.

Yürüyüşte İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) çalışanları “Genel grevi kazandık, daha fazlasını da yapabiliriz!” şiarlı yüzlerce bildiri dağıttı.

Paris’te 350 bin, Marsilya’da 200 bin, Toulouse 120 bin, Bordeaux 60 bin, Lyon 45 bin, Nantes, Lille ve Le Havre’da 30’ar bin, Rouen 35 bin, Grenoble 28 bin, Clermont-Ferrand 25 bin, Tours, Perpignan, Caen, Rennes, Montpellier, ve Brest’te 20’şer bin, Avignon 14 bin, Orleans 13 bin, Nice 12 bin, Poitier ve Nancy 10’ar bin Lorient 7 bin olmak üzere 260’tan fazla yerde sokaklara çıkan iki milyona yakın işçi, emekçi ve genç sermaye devletinin reformlarına artık dur demenin vakti geldiğini haykırdı.

Grevler SNCF demiryolları ve RATP Paris ve banliyöleri ulaşım hatlarında ilk günkü kararlılığı ile devam ediyor. Bölgesel ve şehirlerarası trenler ve TGV hızlı tren seferlerinin birçoğu kaldırılmış durumda. Yaklaşan Noel tatili dolayısı ile sermaye devleti daha önce tren kullanan üst düzey kadrolarla sorunu çözmeyi planlıyor. 8 metro hattı tamamen kapalı 6 hatta ise iş saatleri giriş ve çıkış saatlerinde çalışıyor. Otomatik olan iki hatta ise bakım personelinin greve katılması gündemde. Bakım personelinin greve katılması anında otomatik hatlarında duracağı belirtiliyor.

8 rafineriden 7’sinde ve petrol depolarında gerçekleşen grev ve blokajlar nedeniyle yüzlerce akaryakıt istasyonunda yakıt sıkıntısı sonucu kapanma noktasında. Total şirketine ait Fos petrol deposunda alınan grev kararıyla Total ve Esso istasyonlarının yanı sıra Carrefour, Auchan, Leclerc, İntermarche gibi AVM’lere de akaryakıt sağlayan Total şirketi, grevden kaynaklı akaryakıt sıkıntısının büyümesi bekleniyor. Petrokimya işçileri emeklilik reformunu geri çekilene kadar grevlerini sürdürmekte kararlı olduklarını açıkladı.

Eylemin ardından sendikalar tarafından yapılan açıklamada 19 Aralık’tan itibaren yıl sonuna kadar sürecek olan lokal eylem çağrıları yapıldı.

Kızıl Bayrak / Paris