Fransa’da yüz binlerce işçi, emekçi ve genç sokağa çıktı

Fransa’da işçi ve emekçiler ve gençlik emeklilik reformuna karşı başlattıkları grevlerin 6. gününde yeniden sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Aralık 2019
  • 09:22

Fransa’da 5 Aralık’tan bu yana eğitim, sağlık, demiryolu, havayolu, gaz-elektrik, rafineri, petrokimya, tersane, temizlik, taşımacılık, posta gibi başlıca sektörlerin yanı sıra birçok alanda gerçekleşen grev ve blokaj eylemleri kamu ve özel sektörde de karşılığını bularak yüz binlerce işçi, emekçi ve genç emeklilik reformunun tartışmasız geri çekilmesi talepleriyle yeniden sokaklara çıktı.

Günlerdir başta başkent Paris olmak üzere Ulusal Demiryolu (SNCF) ve Metro, RER, Tramvay ve Otobüs İşletmeleri’nin (RATP) grevi ile ulaşım felç oldu. Paris’te işçi ve emekçiler ulaşımda yaşanan grevlere rağmen işçi ve öğrenci sendikalarının çağrısı ile gerçekleşen eyleme yüz binler olarak katıldı.

İşçi sendikalarından CGT (Genel İş Konfederasyonu), FO (İşçi Gücü), SUD-Solidaire Unitaire Democratique (Demokratik Dayanışma Birimleri), eğitim emekçileri sendikasından FSU ve öğrenci sendikalarından UNL, MNL ve UNEF’in çağrısı ile saat 13.30’da Vauban Meydanı’nda toplanan kitle emeklilik reformu yasasına karşı öfkesini haykırdı. Reformla uygulanmak istenen yeni emeklilik yasasına karşı işçi ve emekçiler ve gençlik normal emeklilik yaşının 60’a, ağır ve zor işlerde çalışanlar için ise 55 yaşa indirmek için mücadele çağrısı yaptı. Güvencesizliğe ve geleceksizliğe karşı ücretlerin arttırılması, sosyal hakların yükseltilmesi talepleri yükseldi.

Gençliğin katılımının yoğun olduğu eylemde grevci işçi ve emekçilerle dayanışma içinde oldukları sloganlar haykırıldı. Yürüyüşte kortej başı öğrenci gençliğin yanı sıra Sarı Yelekliler, antifaşist-antikapitalistlerin yanı sıra dünyanın değişik ülkelerinde yaşanan “Halk Ayaklanmalarıyla Enternasyonal Dayanışma” (Support İnternational Uprising) pankartı arkasında değişik ülkelerden Paris’te yaşayan gençlik katıldı.

“Emperyalist savaşa son!”, “Kahrolsun kapitalizm!”, “No pasaran!”, “Pinera-Macron aynı sistem, aynı baskı!” dövizleri taşındı. Ayrıca Kürdistan’da Filistin’de, Şili, İtalya, Bolivya, Cezayir, İran ve Yunanistan’da direnişleri selamlayan dövizler taşındı. Gençlik kortejlerinden antifaşist-antikapitalist sloganlar ve “Devrim/Revolution” sloganları yükseldi. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) de “Ya onların dünyalarında çürüyeceğiz, ya da başka bir dünya için dövüşeceğiz!” şiarlı pankartla katıldı. GDDK pankartı arkasında oluşturulan coşkulu kortej eylem boyunca yoğun ilgi gördü.

5 Aralık’tan bu yana grevlerin en fazla etkili olduğu alan ise ulaşım sektörü. SNCF ve RATP’de devam eden grevlerle şehirler arası trenler, bölgesel ve banliyö trenlerinde birçok hatlarda seferler tamamen durarak metro ve tren garları tamamen kapandı. Günlerdir 16 metro hattından 10’u tamamen kapanarak 4’ü ise düşük seferlerle sadece sabah işe gidiş ve akşam iş çıkış saatlerinde çalıştı. Diğer iki hattın ise otomatik olduğu yani kondüktörsüz olan hatlar olduğu açıklandı. Otobüslerde ise düşük seferlerle belirli hatlar haricinde seferler komple kaldırıldı.

Eğitim emekçilerinin de yoğun olduğu grevle yüzlerce anaokul, ilkokul kolej ve lisenin kapandığı açıklandı. Eğitimde katılımın %60’ın üzerinde olduğu açıklandı. Havayollarında da %25 uçuş iptal edildi.

Ulusal Elektrik şirketi EDF çalışanları yaptıkları açıklamada birçok valiliğin ve resmi devlet dairelerinin elektriklerini kestiklerini duyururken bu kış gününde faturalarını ödeyemedikleri için kesilen yoksulların ve düşük gelirlilerin elektriklerini yeniden kullanıma açtıklarını ve ucuz tarife uyguladıklarını duyurdular.

Paris’te eylem yoğun polis ablukası altında provokasyonlarla gerçekleşti.

Sermaye devletinin korkusu toplumsal olaylara müdahale için özel eğitilen polis ve jandarma gücünün Fransa genelindeki neredeyse yarısını Paris için seferber ettiği gözlemlendi. Elysée Sarayı ve Champs Elysée caddesinin başta Sarı Yelekliler olmak üzere eylemciler tarafından işgal edilmesine karşı, Senato ve Ulusal Meclis’in güvenliği gibi gerekçelerle, zırhlı araç ve TOMA, resmi ve sivil polis ve jandarma güçleri yığınağı yapıldı. Sendikaların Paris ve banliyölerinden eylem için kaldırdığı otobüsler eylem alanına iki kilometre kala durdurularak keyfi baskı uygulandı. Otobüslerden indirilen eylemciler değişik güzergahlar üzerinden eylem alanına alındı. Eylem bittikten sonra çıkışta ise bayrak, pankart ve flamalarda bulunan ağaç ya da plastik sopalara el konuldu.

180 bin işçi emekçi ve gencin Paris’te sokaklara çıktığını açıklayan sendikalar, Marsilya’da 150 bin, Lyon 50 bin, Caen ve St Etienne 20 bin, Grenoble, Montpelier 15bin, Rouen, Perpignan, Tours, Avignon, Orleans 10 bin olmak üzere Fransa genelinde 200’den fazla noktada eylemler düzenlendiğini açıkladılar. Eylemlere 885 bin işçi, emekçi ve gencin katıldığı açıklandı.

Grevlerle dayanışma amaçlı açılan hesaplarda ise dayanışmanın her gün büyüdüğü belirtiliyor. Oluşturulan grev kasasına yapılan bağışların 700 bin avroyu geçtiği belirtiliyor.

Grevler kararlılıkla sürerken sendikalar işçi, emekçi ve gençliği 12 ve 17 Aralık’ta yeniden sokaklara çağırıyor.

Kızıl Bayrak / Paris