Fransa’da grev ve eylemler sürüyor: Grevciler Bobigny’de

Genel grevi yenileyen işçi ve emekçiler bölgelerinde eylemlerle kararlılıklarını gösteriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Aralık 2019
  • 19:51

Fransa’daki sendikalar grevi bölgelere taşımaya devam ediyor. Bugün de greve devam diyen sendikaların Seine Saint Denis bölgesindeki yerel örgütleri yürüyüş düzenledi.

5 Aralık’ta başlayan genel grev ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel sektörlerde yenileme kararlarıyla uzatılırken işçi ve emekçiler mücadelenin sokak ayağını da örüyor.

Saat 11.00’de La Courneuve 8 Mai 1945 Metro durağında toplanan işçi ve emekçiler sendikalarının kortejlerini kurdu. CGT, FO, SUD, FSU ve öğrenci sendikalarından UNL, MNL ve UNEF sendikalarının bayrakları ve çeşitli dövizlerin açıldığı eylemin en önünde “Tous en ensemble” (Hep Beraber) pankartı taşındı. Öğrenci sendikalarının da yoğun katıldığı eylemde yaklaşık bin kişi yer aldı. Fransız solunun çok ilgi göstermediği eylemde, anarşist komünistlerden UCL ve sadece maoistler vardı. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi ile Türkiyeli göçmen işçiler de eyleme katıldı.

Sendikalar yol boyunca çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı La Courneuve-Bobigny hattında karşılaşılan işçi ve emekçilere bildiriler dağıtarak greve katılım çağrısı yaptı. Bisikletleriyle, çocuklarıyla eyleme katılanlar renkli bir görüntü yaratırken öne çıkan grevi sürdürme iradesiydi. “Greve, Blocage, Macron degage!” (Grev, blokaj, Macron defol!), “Reconductionable Greve!” (Yenilenebilir grev) sloganları sıklıkla atıldı.

Bobigny Prefecture (valilik) önüne gelindiğinde burada emeklilik reformu geri çekilene kadar mücadele kararlılığı çağrısı yapıldı.

Coşkulu geçen eylem boyunca sloganlar, marşlar neredeyse aralıksız çalınıp söylendi. Dünkü Paris merkezli eylemin ardından bugün de soğuğa ve ulaşım grevinden kaynaklı ulaşım sorunlarına rağmen eyleme çıkılması, grevin işçiler arasında sahiplenildiğinin açık bir işaretidir.

Keza sabah saatlerinde grev kırıcı otobüs şoförlerinin ana garajdan çıkışı engellendi. Polisin eylemcilere saldırısı ve gözaltıyla yolu açmasından sonra sınırlı sayıdaki hatta çalışma devam etti. Fakat grevciler fiili-meşru eylemler ve caddelerde yürüyüşlerle grevi güçlendiriyor.

Eylem sonunda yarın yeniden yerellerde eylemlere katılmanın önemi vurgulanarak 17’sindeki merkezi eylemin de duyurusu yapıldı.

Kızıl Bayrak / Paris