Fransa’da emeklilik reformuna karşı genel grev

Macron hükümetinin emekçilere saldırı politikalarına karşı Fransa işçi sınıfı ve emekçileri yarın hayatı durduracak.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Aralık 2019
  • 13:20

Fransa’da Macron hükümeti Mayıs 2017’de göreve geldiğinden bu yana uyguladığı ekonomik politikalarıyla kapitalistleri daha da zenginleştirirken, emekçileri daha yoksullaştırdı.

Sarı Yelekliler, hükümetin gerek sosyal-ekonomik saldırılarına gerekse devlet terörü ve baskı uygulamalarına karşı bir yılı aşkındır sokakları terk etmezken, ülkede yarın da işçi sınıfı ve emekçiler “emeklilik reformu”n karşı hayatı durduracak.

Macron hükümeti, “emeklilik reformu” güzellemesiyle, emeklilikte kamu emekçisi-işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı hedefliyor. Bu saldırının geri çekilmesi talebiyle eylemler yapılmasına karşın Macron hükümeti emeklilik reformunu yaşama geçirmekte kararlı davranıyor.

İşçi ve emekçiler hayatı durduracak

Yarın başlayacak “Fransa’nın en büyük grevi” geniş bir işçi-emekçi kesiminin katılımına sahne olacak. Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF), Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, kamu emekçileri, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları grevde yer alacak.

Ülke genelinde okulların yüzde 65’i kapalı olacak, Paris’te 16 metro hattının 11’i sefer yapmayacak, 5’i aksamalarla çalışacak. Banliyö trenlerinde ve otobüsler de tam kapasite çalışmayacak. Hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı iptal edilirken, diğer tren seferlerinin yüzde 97'si yapılmayacak. Ayrıca Air France’ın ülkedeki uçuşlarının yüzde 30’u iptal edildi.

Grev, sokak eylemleriyle desteklenecek

Sadece Paris’te değil diğer kentlerde de toplu taşımada büyük aksamalar yaşanacak. SNCF’den yapılan açıklamada, 5-8 Aralık’ta tren bileti satılmayacağı belirtilerek daha sonra yapılacak tren seyahatlerinin mümkün olan en ileri tarihe ertelenmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Grevlerle birlikte işçi, emekçiler dışında da katılmın olacağı eylemler örgütleniyor. Eylemleri ve grevleri, ülkenin en büyük işçi sendikası Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) başta olmak üzere çok sayıda işçi sendikası ve Sarı Yelekliler de destekliyor.

Başkentte eylemin yapılacağı güzergahtaki esnaf kepenklerini indirecek.