Fransa’da kitlesel eylemler devam ediyor

Fransa’da işçi, emekçi, emekli ve öğrenciler grevlerin 24. gününde reformlara karşı yeniden sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Aralık 2019
  • 09:09

28 Aralık’ta Fransa genelinde birçok kentte sokaklara çıkan işçi, emekçi ve gençler emeklilik reformunun tartışmasız/pazarlıksız geri çekilmesi taleplerini yükselti.

Sermaye devletinin ve CFDT, UNSA işbirlikçi sendika bürokratlarının “Noel ve yılsonu tatili döneminde grevlere ara verelim” teklifine karşı grevci işçilerin “reform tasarısı tamamen geri çekilene kadar kara hafta, ateşkes yok müzakere yok” açıklamasıyla uygulamaya koyduğu lokal eylem planlarından bir yenisi de 28 Aralık günü Fransa’nın pek çok kentinde kitlesel sokaklara çıkmak oldu. Rennes, Nantes, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Lille, Nancy gibi birçok kentte sokaklara çıkan işçi, emekçi ve gençler tasarının tartışmasız geri çekilmesi taleplerini yükseltti.

Başkent Paris’te işçi sendikalarından CGT, FO, FSU, Solidaire ve öğrenci sendikalarından UNEF, UNL ve MNL’in çağrısıyla sokaklara çıkan binlerce işçi, emekçi ve gencin katıldığı eyleme Sarı Yelekliler de destek verdi. 59. hafta eylemleri kapsamında saat 11.00’de Opera Meydanı’ndan başlattıkları yürüyüşle Republique üzerinden Gare du Nord’a ulaşarak emekçilerin eyleminde yer aldılar.

Sendikaların çağrısıyla saat 14.00’te kitlenin toplanmasının ardından Gare du Nord’dan başlayan yürüyüşle Chatlete Meydanı’na yüründü. Emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’tan bu yana işçi, emekçi ve gençlerin kitlesel eylemlerle sokaklara çıkmasına rağmen kör ve sağır olan Macron ve hükümetine karşı öfke hakimdi. Kortejlerden kayıtsız şartsız, tartışmasız yasa tasarısının çekilmesi ve başlıca talepler yükseldi.

Hükümetin grevlerle ilgili açıklamalarına karşı demiryolu, enerji rafineri gibi sektörlerde çalışan emekçiler, ‘Genel meclislerde’ aldıkları grev kararlarını Macron-Philipe-Delevoye planı geri çekilene kadar değişik eylem biçimleriyle güçlendirme çağrısı yükseltti.

Binlerce emekçi ve gencin katıldığı, büyük bir coşkunun hakim olduğu kortejlerde yaşanan yoğun polis ablukası ve provokasyonuna tepki vardı. Kitle George Pompidou Kültür Merkezi önünde barikatlar kurarak polis provokasyonlarına tepki gösterdi.

Polisin yer yer gaz bombalarıyla saldırıda bulunduğu eylemde saldırılar kitle tarafından boşa düşürüldü. Kortejin Chatelet Meydanı’na yaklaştığı an kortej içerisine sızan bir grup sivilin Parti Communiste Maoïste-PCM militanlarına yönelik gözaltı girişimi kitlenin anında müdahalesi ve kararlı tutumu karşısında püskürtüldü. Sarı Yelekliler’in tanınmış simalarından daha önce polisin LBD40 silahı ile saldırısı sonucu bir gözünü kaybeden Jerome Rodriguez de saldırıya uğrayarak yeniden yaralandı.

Polislerin sicil numarası taşımadığı gibi rütbeliler tarafından da saldırıyı yapan polislerle ilgili bilgi ve sicil numaraları talepleri reddedildi. Chatelet Meydanı’nı ablukaya alan polis saldırgan tutumunu kitlenin dağılmasında da sergiledi. Genç yaşlı demeden eylemcileri taciz eden polisin saldırgan tutumuna karşı grevin kararlılık ruhu ile dayanışmaya dönüşerek saldırılar her defasında geri püskürtüldü.

Yürüyüşte çocuklarıyla birlikte bulunan ailelerin de katılımı azımsanmayacak kadar dikkat çekiciydi.

Eyleme Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) bileşenleri de “Ya onların dünyasında çürüyeceğiz, ya başka bir dünya için dövüşeceğiz! Genel grev!” şiarlı pankartla katıldı.

Sendikalar süren lokal eylemlerin yanı sıra 9 Ocak 2020’de de Fransa genelinde kitlesel eylemlere hazırlanıyor.

Kızıl Bayrak / Paris