Paris’te opera sanatçılarından grev açıklaması

Paris’te emeklilik reformu saldırısına karşı grev ve eylemler devam ederken opera sanatçıları dün Opera Bastille merdivenlerinde konser ve basın açıklaması düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Ocak 2020
  • 18:10

Fransa’da işçi ve emekçilerin 5Aralık’ta başlattıkları grevler aralıksız sürerken işçi ve emekçiler yeni yıla da grev ve direniş alanlarında girdiler.

Demiryolu, sağlık, enerji, rafineri, metalürji gibi birçok sektörde olduğu gibi kültür ve sanat dalında da grevler kararlılıkla devam ediyor. Macron hükümetinin belirli tavizlerle grevleri kırmak için planları da suya düşüyor.

Ulusal opera santçılarının geçtiğimiz günlerde Opera Bastille merdivenlerinden sundukları kuğu gölü bale gösterisinin ardından 31 Aralık günü de müzisyen ve orkestra sanatçılarıda Opera Bastille merdivenlerinde konser ve basın açıklaması düzenledi.

Açıklamanın; sermaye hükümetinin, emeklilik reformunun sanatçıların yaş ölçülerini kapsamayacağı yönündeki güvence teklifine (Opera Nationale de Paris) Paris Ulusal Opera sanatçılarının yanıtı olduğu ifade edildi.

Reform saldırısıyla ilgili müzakerelerin sürdüğüne değinilerek, medyaya yansıyan açıklamaların geleceğe dair güvence sunmadığı ve sanatçıların güvenini azalttığı ifade edildi. “Hükümetin reform planını zorla dayatma iradesini dikkate alıyoruz, doğacak sonuçlardan hükümet sorumludur, kendi emeklilik fonumuzun mezar kazıcıları olmayacağız, başka bir kuşağı kurban eden bir kuşağın utancını taşımak istemiyoruz!” vurguları yapan sanatçılar, reform saldırısının geri çekilmesini talep etti.

Binler, opera sanatçılarını ‘Enternasyonal’le karşıladı

Açıklamanın ardından kısa bir sunum yapıldı. Konseri Fransız Ulusal Marşı ‘La Marseillaise’le bitiren sanatçılara Bastille Meydanını dolduran binlerce kişi Enternasyonal Marşı okuyarak karşılık verdi.

RATP-SNCF, eğitim ve sağlık gibi değişik sektörlerden grevci işçilerin yanı sıra binlerce kişinin destek amaçlı katıldığı basın açıklaması ve mini konserde Grev Kasası info.com-CGT de sanatçılara 40 bin avroluk dayanışma çeki verdi.

Kızıl Bayrak / Paris