Fransa’da emeklilik reformuna karşı lokal eylemler

Fransa’da Macron hükümetinin emeklilik reformuna karşı eylemler devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Aralık 2019
  • 09:50

Fransa’da emeklilik reformuna karşı 5 ve 10 Aralık’ta yüz binler olarak sokaklara çıkan işçi, emekçi ve gençler 12 Aralık günü de Fransa genelinde lokal eylemler gerçekleştirdi.

Sendikaların 10 Aralık günü yaptıkları çağrıya işçi, emekçi ve gençliğin 12 Aralık’ta ülke genelinde lokal eylem çağrılarına yanıtı olarak, birçok kentte blokaj ve işgal eylemleri gerçekleştirildi. Sermayenin temsilcisi Macron ve hükümetinin sunduğu puana bağlı genel emeklilik reformuna karşı kararlığı her alanda gösteren işçi ve emekçiler mevcut emeklilik yasasının iyileştirilerek güçlendirilmesi ve nesillerarası uygulanabilir hale getirilmesi için normal emeklilik yaşının 60’a ağır işlerde 55 yaşa indirilmesi, en iyi son on yılın aylıkları üzerinden hesaplanması, en düşük emeklilik ödeneğinin asgari ücretten az olmaması gibi taleplerini yükselttiler.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Paris banliyölerinden Nanterre, Malakaf, Saint-Denis Pleyel, Thiais ve değişik yerlerdeki onlarca otobüs depoları işçi ve öğrencilerin ortak katılımıyla blokaj eylemleri gerçekleşti. Saat 14.00’te ise Nation Meydanı’ndan Republique Meydanı’na kadar, binlerce işçi, emekçi ve gencin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Başkent Paris’in yanı sıra birçok kentte sokaklara çıkan işçi ve emekçiler yaratıcı eylemler gerçekleştirdiler.

Le Havre, Marsilya, La Rochelle ve Rouen Nantes-St Nazaire liman ve sanayi bölgeleri liman ve tersane işçileri tarafından gün boyu bloke edilerek limanlarda kara ve deniz trafiği tamamen durduruldu.

Alp-Maritime bölgesinin önemli iş merkezlerinden 350 bin metrekare büroların yanı sıra değişik aktiviteler barındıran centre d’affaires Arenas’ın elektrikleri kesilerek Nice havalimanı ve havalimanına çıkan yollar bloke edildi

Bordeaux’da belediyenin elektriğinin kesilmesinin yanında elektrikli otobüslerin şarj edilmesini engellemek için belediye otobüslerinin bulunduğu depoların elektrikleri kesildi

Montbeliard’da bulunan 10 bin kişinin çalıştığı PSA-Peugeot fabrikası Sarı Yelekliler ve işçiler tarafından bloke edildi

Rafinerilerde örgütlü CGT-Chimie çalışanlarının grevleriyle ise 8 rafineriden 7’sinde süren grev ve blokaj eylemiyle başta Brötanya bölgesi olmak üzere Fransa genelinde 500’ü aşkın istasyonda akaryakıt sıkıntısı yaşandığı, istasyonların ise kapanmaya başladığı açıklandı

Blokaj eylemleri posta toplama ve dağıtım merkezlerinde de gerçekleşti. Carquefou’da Amazon deposunun blokajı ile 10 binlerce kolinin çıkışı engellendi.

Fransa’nın birçok yerinde Auchan, Carrefour, Leclerc gibi AVM’lerin elektrikleri kesilerek blokajlar gerçekleşti.

Öğrencilerin blokaj eylemleri de gerçekleşti. Fakülte, lise ve kolejlerin yanı sıra bazı yerellerde eğitim akademileri işgal edildi.

14 Aralık’ta doktorlar greve çıkıyor

Sağlık sektöründe yaşanan kaynak yetersizliğine ve reforma karşı doktorlar da 14 Aralık’tan itibaren her Cumartesi kabinelerini kapatarak greve çıkacaklarını açıkladılar.

16 Aralık’ta karayolunda grev

Karayolu taşımacılığından dört sendika yaptıkları açıklamada ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 16 Aralık günü greve giderek Fransa genelinde otoyollarda ve şehir giriş ve çıkışlarında trafik yavaşlatma ve blokaj eylemleri gerçekleştireceklerini duyurdular. 17 Aralık günü ise genel grevle kitlesel olarak Fransa genelinde 3. büyük eylem gerçekleştirilecek.

Grevlerin Kiabi, Pimkie, Castorama, But, Leroy-Merlin, Carrefour, Leclerc, Casino, Auchan, Fnac, Monoprix mağazalarına da yayılacağı gelen haberler arasında.

Kızıl Bayrak / Paris