Fransa’da emeklilik reformuna karşı grevin 31. günü

Emeklilik reformuna karşı grevlerin 31. gününde Paris’te kitlesel yürüyüş yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Ocak 2020
  • 09:09

Fransa’da işçi ve emekçilerle öğrencilerin emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’ta başlattıkları grevlerin 31. gününde birçok kentte kitlesel eylemler düzenledi. Marsilya Toulouse, Caen, Nantes, Strasbourg, Rennes, Montpelier gibi birçok kentte sokaklara çıkılarak reformun geri çekilmesi talep edildi. Sarı Yelekliler de 60. eylem haftası kapsamında otoyollarda blokaj, bariyerlerin kaldırılması, Paris banliyölerinden Seine & Marne’da bulunan Total Grand puit rafinerisinin blokajı, değişik sanayi bölgelerinde gerçekleştirdikleri eylemleriyle işçi ve emekçilere destek oldular.

İşçi ve öğrenci sendikalarından CGT, Solidaires, FO, FSU, UNL, MNL ve UNEF’in çağrısı ile Paris’te gerçekleşen yürüyüşe binlerce işçi, emekçi ve genç katıldı.

Saat 13.00’te Gare de Lyon’dan başlayan yürüyüş Gare de L’Est’e kadar sürdü. 60. hafta eylemi için saat 12.00’de Reuilly Diderot’da bir araya gelen yüzlerce Sarı Yelekliler de Gare de Lyon’a yürüyerek işçi ve öğrenci kortejleriyle buluşup Gare de L’Est’e yürüdü.

Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte provokasyonlara rağmen büyük bir coşku hakim oldu. Yer yer polis tarafından durdurulan kortej Bastille Meydanı’nda yaşanan polis provokasyonuna ve gazlı saldırısına rağmen soğuk kanlılığını korudu. Zira bir ayı geride bırakan grevle metro RER otobüs ve tramvay gibi başlıca toplu taşıma araçlarının neredeyse tamamen durmasıyla Paris ve banliyölerinde yaşamın büyük bir çileye dönüşmesine rağmen grevlerin 31. gününde halen halkın yüzde 61’inin grevleri haklı bulduğu, yüzde 75’in ise yasa tasarısının geri çekilmesi ya da değiştirilmesi tarafı olduğu, yaşanabilecek çatışmanın işbirlikçi medya eşliğinde anti propaganda olarak servis edileceği bilincine varmıştı.

Yürüyüşte “Macron projeni geri çek!”, “Macron istifa et, reformunla defol!” şiarları yükseldi.

Paris ve yakın banliyö ulaşımını sağlayan metro otobüs ve tramvay ağı RATP hatlarından 3, 5, 7, 9, 11, 13 ve RER A ve B hatları, Flandre, Lagny, Montrouge otobüs depolarından grevci emekçilerin pankartlarıyla katıldığı yürüyüşte “Emeklilik yoksa tren de yok!”, “Yasa geri çekilene kadar grev!”, “Emeklilikte sefalet içinde yaşamaktansa grev sefaletten daha iyidir!”, “Kamu ve özel sektör el ele!”, “Macron ve CAC40’ın savaşına karşı savaşalım!”, “Sosyal adalet, vergide adalet!” talepleri yükseldi. Eyleme ayrıca dün yaşamına son veren metro hatlarından 7 bis’te çalışan kondüktör Alix için dayanışma damga vurdu. Alix anısına alkışlarla saygı duruşu gerçekleştirilerek eylem boyunca beyaz güller taşındı.

Yürüyüş boyunca güzergah üzerinde bulunan binaların pencerelerinden kortejler coşkuyla selamlandı. Republique yakınlarında bir pencereden ise kitlenin üzerine onlarca sarı balon gönderildi.

Kitlenin Paris ve banliyölerinin yanı sıra uluslararası ulaşımı da sağlayan (Doğu Garı) Gare de L’Est’e varmasının ardından bir grup eylemci “Garlar bizimdir!” sloganı eşliğinde tren garına işgal girişiminde bulundu. İşgal girişiminin ardından gerçekleşen polis saldırısı sonucu garın kapalı olmasından kaynaklı kitlenin polis tarafından gözaltına alınması sergilenen direnişle bırakılmak zorunda kalındı. Polisin saldırgan tutumunun ardından kitle yakında bulunan Gare du Nord-Kuzey Garı’na yöneldi. Gare içerisinde eylemlerine devam eden Sarı Yelekliler işçi ve emekçilere yolcuları da hiçe sayan polisler gar içerisinde gaz bombalarıyla saldırmaktan geri kalmadı.

Bir ayını dolduran işçi ve emekçilerin grev ve eylemleri noel ve sene sonu tatillerinde yaşanan toplu taşıma kargaşalığına sendika bürokratlarının işbirlikçi politikalarına rağmen meşruluğunu korurken sermaye devleti tarafından baskı ve zorbalıkla bastırılmak isteniyor. Oysa işçi ve emekçiler, işsizler ve emekliler, öğrenciler emeklilik reformuyla gündeme gelen saldırının ne ifade ettiğinin farkında olduklarını günbegün gösteriyor. Grev kararları sendika bürokratları tarafından değil bizzat grevci işçiler tarafından alınıyor. Grevlerle dayanışma kasaları ise emekçi pazarlarında, işgal, grev ve direniş alanlarında, eylem alanlarında kurulan dayanışma standlarında, hayatın her alanında destek buluyor. İki milyon avroyu bulan grevlerle dayanışma kasaları değişik meslek örgütlerindeki grevdeki emekçilere umut veriyor. Her yeni gün grev kasasından belirli sektörden grevci işçilere dayanışma fonları aktarılıyor.

Grevler değişik sektörden emek örgütlerinin katılımıyla büyüyor

3 Ocak’tan itibaren SOS Retraite (SOS Emeklilik) Ortofonist, hemşire, kinesiterapöt, avukatlar, doktorlar, mali müşavirler, noterler ve 21 meslek örgütü dönüşümlü olarak eylem takvimi açıkladı. Yasa çekilmezse ya da uzlaşma sağlanmazsa eylemleri 3 Şubat’a kadar dönüşümlü sürdürme kararı alındı.

Avukatlar 6 Ocak’tan itibaren grevdeler

Avukatlar 6 Ocak’tan itibaren gerçekleştirecekleri bir haftalık grevle “adalette ölü hafta” açıklaması yaptılar. Savunmaya çıkmayacakları gibi Ağır Ceza Mahkemesi önündeki duruşmalar da dahil olmak üzere sivil, ticari, iş mahkemeleri, idari ve ceza mahkemelerinin eylem takviminde ertelenmesini talep ettiler.

Havayolu Aire France çalışanları da greve gidiyor

Geçtiğimiz günlerde havayolunda çalışan emekçiler 3 Ocak’ta grev kararı almalarının ardından hükümet yetkililerinin vermiş olduğu sözlere karşılık grev kararını ertelemişlerdi. Verilen sözlerin güvence altına alınmamasından dolayı yeniden grev kararı alan Aire France çalışanları 6 Ocak’tan itibaren grevde olacaklarını açıkladılar. Grevlerini 10 Ocak’a kadar sürdürecek olan havayolu çalışanları taleplerine yanıt alamazlarsa greve devam edeceklerini açıkladılar.

CGT sendikasından rafinerilerde blokaj çağrısı

Reformla ilgili 7 Ocak’ta Macron hükümetinin sendikaları görüşmeye çağırdığı açıklanırken CGT sendikasından ise 7,8 ve 9 Ocak günleri blokaj eylemleri ile rafinerilerden akaryakıt çıkışının durdurulması çağrısı yapıldı.

Reforma geçit vermemek için 9 Ocak’ta yeniden Fransa genelinde sokaklara çağırdı. 10 ve 11 Ocak’ta da grev eylemlerin yeniden belirlenmesi için genel meclislere katılma çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / Paris