Fransa'da grev ve liman blokajları!

Fransa'da grev ve liman blokajları!

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Aralık 2019
  • 10:33

Fransa'da liman işçileri emeklilik reformu karşıtı genel grevin etkisini güçlendirmek için 12 Aralık günü limanlarda blokaj eylemi gerçekleştirdi. CGT'li Liman işçileri tüm ülkede “Ölü Limanlar” adı verilen eylemleriyle eş zamanlı olarak önemli limanlarda yaptıkları blokajlarla sevkiyatları kilitledi. Fransa sermaye devletinin genel grev hareketine rağmen yasada değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması üzerine işçiler de eylemlerini militanlaştırarak sürdürüyor. Le Havre, Marsilya, Rouen, La Rochelle ve Dunkirk'deki ülkenin tüm ana limanları iyi örgütlenmiş eylemlerle “Ölü Liman”a döndü.

Le Havre

Tarihi işçi kentlerinden olan Le Havre’de liman ve dev sanayi bölgesi tamamen kilitlenmiş durumda. Eylemden iki gün önce toplanan işçi forumuda (Fransa'da l’Assemblée générale denen temel eylem kararı alan meclis) grevi güçlendirme kararı alınmıştı. Yaklaşık 6.000 grevci işçiye özellikle Sarı Yelekliler’den desteğe gelenlerin olması önemli bir detaydı. Eylemciler liman ve endüstriyel bölge arasına barikatlarla 8 engelleme noktası kurdu. Fransa'da konteyner sevkiyatlarının kalbi sayılan, en çok tır giriş çıkışı olan limanın kapatılması birçok kapitalist tekeli etkiledi.

Edouard Philippe 2010'dan 2017'ye kadar Le Havre kentinin belediye başkanlığını yapmıştı. Bu da sermaye hükümetinin en güçlü olduğu kentlerden biri olan Le Havre'deki eylemin önemini ikiye katlıyor. CGT  Sendikasının bölge örgütleri birliği sekreteri Sandrine Gérard, "Başbakanın açıklamaları mobilizasyonu artırdı" diyerek tepki motivasyonuna dikkat çekti.

Sabah 6'dan öğleden sonraya kadar süren eylemle tüm sanayi bölgesi engellendi ve hiçbir giriş veya çıkışa izin verilmedi. Organize Sanayi Bölgesinde, vardiyaların % 60 ila 80'i arasında değişen bir oranı greve katıldı. Şirketlerin ofislerdeki idari personel dışında çalışanlarının da greve katılması örgütlenmenin gücünü gösterdi.

Sermaye devleti blokaj karşısında hemen harekete geçerken, saat 11.00'de valilik eylemcilere saldırı emri verdi. Ancak işçilerin sayısı ve iradesi karşısında polis müdahale edemedi.

Öğleden sonra liman işçileri, öğretmenlerin grev yürüyüşüne katılmak için belediye binasının önündeki eyleme geçtiler.

Marsilya

Marsilya'daki eylemde de Başbakan Edouard Philippe’in açıklamalarına yönelik tepki dikkat çekiciydi. 

Bir röportajda “Edouard Philippe'e teşekkür ediyoruz, çünkü CFDT'yi kızdırmayı, tüm liman işçilerini greve sokmayı ve tüm limanları kapatmayı bile başardı!” diyen bir liman işçisi,  konuşmasında Marsilya'daki tabloyu da özetliyordu. Marsilya limanı da blokajla çalışamaz hale getirildi. Sabah saatlerinde eylemi organize etmek için toplanan işçi forumunda  CGT Marsilya limanının genel sekreteri Pascal Galéoté’un, “hükümet emekli yasasını çekinceye kadar limanı tıkayacağız” sözleriyle eylem başladı.

Marsilya, 5 Aralık Genel Grevi'nde Paris'ten sonra en kitlesel katılımlı kentler arasında olmasıyla yasa karşıtı mücadelenin merkezlerinden birisi.

Rouen

Rouen'daki limanın genel merkezi de eylemlerle felç edildi. Liman işçilerinin blokajına enerji işçileri de destek verdi. Enedis şirketinden grevci işçiler, “Ölü Liman” gününü ve liman blokajını desteklemek için liman alanında zaman zaman elektrik kesintileri gerçekleştirdi.

La Rochelle

La Rochelle'deki büyük ticari limanının faaliyetleri de engellenen limanlar arasındaydı.

La Rochelle'de genel grev hareketinin başlamasından bu yana ilk kez aktif bir adım atıldı. 75 işletmenin çalışması engellenirken hiçbir kamyon kapıdan geçemedi.

Dunkirk

Dunkirk'teki liman işçileriyse işçi forumunda "Nasıl örgütlenilir? Ekonomiyi engellemeyi nasıl başarabiliriz? Bütün mücadelelerimizi nasıl bir araya getirebiliriz? " soruları üzerinden anlamlı tartışmalar gerçekleştirildi. Forumun ardından yapılan eylemde ise bu tartışmaların somut ayağını örerek tüm limanı kilitlediler.

Fos

Petrol rafinerilerinin limanı olan Marsilya yakınındaki Fos'ta eylemciler girişe kurdukları barikatı yakıp Enternasyonal marşı eşliğinde nöbet tuttular. Ayrıca Lavera'daki rafineri limanı kapatıldı. Grev kırıcıların içeri girmesi de fiili olarak engellendi.

Militan mücadele güçleniyor!

CGT liman işçileri örgütlenmesi önümüzdeki hafta merkezi olarak Paris’te toplanacak ve yeni eylemlerini örgütleyecekler. Marsilya gibi merkezlerde bulunan grevci işçiler saldırı yasası tartışmasız geri çekilinceye kadar blokajları sürdürme kararlılığındalar. Fiili blokajların yanı sıra kurulan barikatlar liman işçilerinin sert bir mücadeleyi savunduklarını gösterdi. Polisin saldırı tehdidini de boşa düşüren bu militan eylemlerin gücüydü.

Bu fiili ve meşru yolların kullanımı diğer işkollarındaki işçilere de örnek teşkil ederek hareketi ileri taşıyabilir. Kaldı ki otobüs garajlarındaki blokajlardan, RER'lerde gerçekleşen sabotajlara kadar işçiler tüm ana ulaşım araçlarını etkilemek için mücadele ediyorlar. Metrolarda grev kırıcılar istasyonlarda grevcilerin sloganları ile karşılanıyor, işi bırakma çağrısı yapılıyor. 17 Aralık eylemi yaklaşırken işçilerin fiili militan yolları tercih etmesi, sendikal bürokrasinin denetimi dışında eylem kararları alması ve bunu hayata geçirmesi önemli adımlar olarak öne çıkıyor. 

Kızıl Bayrak / Paris