GDDK’dan Mehmet Sarar için çağrı

Almanya’da tutuklanan Mehmet Sarar için Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi açıklama yaparak herkesi serbest bırakılması için mücadeleye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Aralık 2019
  • 15:11

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi faaliyetçilerinden Mehmet Sarar 26 Aralık akşamı Almanya’da tutuklandı. Mehmet Sarar hakkında Türk sermaye devleti tarafından alınan yakalama kararı Alman sermaye devleti tarafından uygulanmaya konmuş, Sarar çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı. Şu anda Almanya’nın Freibourg Hapishanesi’nde tutulan Sarar için iadesine dair karar verilmek üzere dava görülmesi bekleniyor.

Faaliyetçisi olduğu Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi de politik göçmen Sarar için bir açıklama yayınladı. “Almanya’da tutuklu bulunan arkadaşımız, yoldaşımız Mehmet Sarar derhal serbest bırakılsın” diyen GDDK, Türkiye’nin zaten antidemokratik yasalarla verilmiş kararlarla cezalandırdığı Türkiyeli politik sığınmacıları Avrupa’da Interpol eliyle, baskı altında tutarak yıldırmaya çalıştığına dikkat çekti.

Açıklamada Alman devletinin ikiyüzlü tutumu da şöyle teşhir edildi: “Hal böyleyken, Mehmet Sarar gibi, Fransa’da oturum kartı olan bir siyasi sığınmacıyı tutuklayarak, Alman Hükümeti hem Türkiye Devleti’yle işbirliği yapmakta, hem de kendisinin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri çiğnemektedir. Oysaki bu sözleşmeler mültecilerin, özgür dolaşım hakkı da dahil, birçok insan hakkını garanti altına almaktadır”

10 yılı aşkın süre tutsak kalan, 300 günden fazla Ölüm Orucuna yatan ve zindandaki sağlıksız koşullar yüzünden Wernicke Korsakoff hastası olan Sarar’ın Fransa’da inşaat işçisi olarak yaşadığı, işçi sınıfı saflarında mücadeleye devam ettiği ifade edildi.

“Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDKK) bünyesinde özellikle göçmenlere yönelik çalışmalar yürüten Mehmet Sarar, dün Sarı Yeleklilerle, bugün emeklilik yasasına karşı demiryolu ve metro işçileriyle, grevci öğretmenlerle yan yana sokaklarda, eylem alanlarındaydı” denilen açıklama şu çağrıyla son buldu: “Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalı ve Fransa’ya geri dönmesi sağlanmalıdır! Bu çağrımıza katılan herkesi, Mehmet Sarar’ın durumuna acilen dikkat çekmeye ve Almanya’daki tutukluluk halinin en kısa zamanda sonlandırılmasını talep etmeye davet ediyoruz.

Kızıl Bayrak / Paris