Sınavlar kalkar eşitsizlik sürer!

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 06 Mart 2012
  • 15:29

(06.03.12) - 4+4+4 formülü ile tanımlanan eğitim sistemi değişimiyle birlikte sınavların kalkması gündemde. Özellikle 4. sınıftan sonra yeni bir sınav koyulup koyulmayacağı tartışması yaşanırken, Mili Eğitim Bakanlığı sınavları tamamen kaldırmak için hazırlıklara başladı. Henüz taslak olarak sunulan projeye göre 3 kademeye ayrılan sistemde, sınavlar ve okul türleri yeniden ele alınıyor. Çalışmanın haziran ayında tamamlanacağı ifade ediliyor.

Okul türleri 3'e indirilecek

4+4+4 formülüne göre önce okul türleri düzenlenecek. Bunun için iki alternatif üzerinde duruluyor. İlk alternatife göre, sistemde sadece meslek liseleri ile anadolu liseleri kalacak.

Genel lise, fen lisesi, anadolu öğretmen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi türleri böylece tek bir çatı altında birleştirilecek. Öğrenci seçmeli dersler yoluyla ekstra fen, matematik, sosyal bilimler, güzel sanatlar derslerini alacak.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı ikinci alternatif, lise türlerini 3'e indirmek. Buna göre tüm düz liseler anadolu lisesine dönüştürülecek. Fen liseleri ile sosyal bilimler liseleri birleştirilecek. Güzel sanatlar ve spor liseleri sistemde yerini korumaya devam edecek. Bir de akademik eğitim veren liselerin dışında mesleki eğitim veren liseler var. Bu mesleki liselerin tamamı da mesleki ve teknik lise ile imam hatip lisesi olarak ikiye indirilecek.

SBS kaldırılacak”

Peki bu liselere nasıl girilecek? İşte bu sorunun yanıtı eğitim sisteminde esas olanın sınav değil eşitsizlik olduğu gösteriyor. O çalışmaya göre, seviye belirleme sınavları kaldırılacak. SBS kalkınca çocuklar, okuldaki notlarına ve yeteneklerine göre aile ve öğretmenleri tarafından yeni belirlenen lise türlerine yönlendirilecek. Yani ayrıcalıklı bir okulla başlayan daha iyi okullara gidecek. Yönlendirme denilen sistemse yetenek ve istekler üzerinden değil maddi güç üzerinden tanımlanacak. Her ile bir fen lisesi, toplamda 81 fen lisesi planlaması var. Ve bu liselere ülkenin en “zeki çocukları” gidecek.

Bakanlığa göre en zekiler gerçek hayatta ise en zenginler olacak. Sınavları kaldırmak eğitim sisteminin hiçbir sorununu çözmeyecektir. Sorunu ele alan gerici- burjuva anlayış olduğu sürece ancak biçim değişir. ÖSS adaletsizliğini iki aşamalı sınavla değiştiren, şifrelerle eşitsizliği katmerleyenler SBS'yi kaldırsalar da işçi ve emekçilere eğitim kapılarını kapalı tutmaya devam edecekler.