İzmir'de JES için ÇED toplantısı yaptırılmadı

Rama Enerji tarafından İzmir-Aydın sınırında inşa edilmek istenen jeotermal enerji santralinin (JES) toplantısı yöre halkının eylemleri nedeniyle gerçekleştirilemedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ekim 2024
  • 21:30

Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri şirketinin İzmir-Aydın sınırındaki tarım arazilerine dikmeyi planladığı jeotermal enerji santrali (JES) için halkın katılımı toplantısı düzenlendi.

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Havutçulu Köyünde düzenlenen ÇED toplantısı öncesi eylem yapıldı.

Eylemde “Zeytinime, incirime, üzümüme, toprağıma dokunma” yazılı pankart ile “yolların geçiş JES'lerin ölüm garantisi var”, “dumanı zehirli bu nasıl enerji?”, “Efes'in nefesine dokunma” yazılı dövizler taşındı.

Eylemler nedeniyle toplantı yapılamazken İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri toplantının yapılamadığına dair tutunarak tutarak ayrıldı.

Şirket yetkilileri ise toplantıya katılamadı. Eylemde Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya eylemde şöyle konuştu:

“3-5 kuruş para için, bu kadar insanın tepkisine rağmen bu ısrarınız niye? Buraya dördüncü defa geliyorsunuz. İlk davayı Germencik Çevre Derneği olarak biz açtık, yürütmeyi durdurduk. Aydın İdare Mahkemesi’nin kararı burada. İki defa da Selçuk Belediyesi açtı. Dördüncü defa geliyorsunuz. Ya ayıptır, günahtır. Bu kadim topraklara ayıptır, günahtır. Bu insanlar buraya neden toplanıyor, jeotermale hayır demek için. Çünkü biz bunu Germencik’te yıllardır yaşıyoruz. JES’lerin havamızı, toprağımızı, insanımızı nasıl zehirlediğini biliyoruz. Aydın Vali Yardımcısının talimatı ile Germencik Çevre Derneği olarak Germencik’te yeraltı sularının kirliliğini belirttik ve DSİ’nin 2022 yılında yeraltı artezyen sularının nasıl kirletildiğinin belgesi elimizde. Kimyasallar binden fazla. TÜİK verilerine göre Türkiye’de kanser vakalarının iki katının Germencik’te yaşandığı yer. Gepegenç arkadaşlarımızın cenazesini kaldırdık. Dört yaşındaki çocuğun kanser tedavisi olduğunu biliyorum. Bunun sebebi ne? JES’ler Aydın’a gelince bu vakalar arttı. Size soruyorum. Dünyanın birinci sınıf tarım toprağına JES kuran ikinci bir ülke gösterin. Dünyada metrekare başına en fazla JES Aydın’dan başka nerede var? Her tarafı kazdınız, bitirdiniz!”