“Hasta mahpuslara özgürlük”

Van Hapishanesi Kampüsü önünde 15 Ekim Salı günü düzenlenen basın açıklamasında Abdurrahman Gemicioğlu’nun infazının ertelenmesiyle serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2024
  • 09:30

Van Hapishanesi Kampüsü önünde 15 Ekim Salı günü 17 insan hakları ve hukuk örgütü tarafından düzenlenen basın açıklamasında Abdurrahman Gemicioğlu’nun infazının ertelenmesiyle serbest bırakılması istendi. Eylemde ortak açıklamayı ÖHD Wan Şube Eşbaşkanı Mehtap Işık yaptı. 

Işık, Germencioğlu’nun 3 Ekim’de ambulans eşliğinde hapishaneye götürülmek üzere evinden sedye ile alınıp tutuklandığını ve tutuklandıktan sonra hastaneye götürüldüğünü belirterek, sağlık durumu hakkında şunları söyledi:

“Sadece bir gece hastanede yatırıldıktan hemen sonra taburcu edilerek Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesine geri götürülmüştür. Mahpus Rektum kanseri nedeniyle öncesinde hem kemoterapi hem de radyoterapi tedavisi almış ancak tedavinin yetersiz olması sebebiyle ameliyat edilmiştir. Ameliyatta bağırsaklarının bir kısmı alınan hastanın bağırsakları kolostomi şeklinde dışarıda bırakılmış. Dışarıda bırakılan bağırsağın tekrar içeriye alınması için yapılan kolostomi kapatma ameliyatı sonrasında hasta yoğun bakımda iken akciğerlerine pıhtı(emboli) atmış ve buna bağlı olarak akciğerlerde ödem gelişmiştir. Hastada  aynı zamanda kalp yetmezliği, hipertansiyon , şeker, prostat büyümesi, Parkinson, Nörojen mesane ve böbrek yetmezliğine gidiş gibi hastalıklar  da mevcuttur. Ayrıca bu hastalıklara bağlı olarak  psikolojik rahatsızlıkları da bulunmakta, devam eden ruhsal destek tedavisi hapishaneye girmesi nedeniyle sekteye uğramıştır. Ne yazık ki sekteye uğrayan sadece ruhsal tedavi süreci olmayıp Genel Cerrahi tarafından yapılan ameliyat sonrasında önerilen kontroller ve kolonoskopi de yapılamamıştır. Yine mahpusta bulunan nörojen mesane rahatsızlığı nedeniyle idrarını yapamamakta, ancak idrar sondası ile idrarını yapması sağlanabilmektedir. Tüm bu sağlık sorunları nedeniyle tedavinin yapılabilmesi mahpusun şuan ki cezaevi koşullarında mümkün olmayıp, ileri düzey imkanlara sahip bir sağlık kuruluşuna ihtiyaç duyulmaktadır.” 

Tedavi hakkı için Germencioğlu’nun serbest bırakılmasının istendiği metinde imzası bulunan kurumlar şöyle:

“ÖHD Van Şubesi,TUHAY-DER, Van Barosu Cezaevi Komisyonu, SES Van Şubesi, Van Tabip Odası, TİHV, İHD Van Şubesi, KESK Şubeler Platformu, DİSK Emekli Sen, ARSİSA, MEBYA DER, TJA, DİSK Genel İş, ARYEN Huner, Medya ve Hukuk Derneği, Star Kadın Derneği, TMMOB”