Hükümetten kamu emekçilerine de sefalet zammı teklifi

Kamu emekçi ve emeklilerini kapsayan TİS görüşmesinde zam teklifini açıklayan hükümet, 2020 ilk 6 ayında yüzde 3,5, ikinci 6 ayında yüzde 3, 2021 yılı ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 2,5’luk oransal zam önerisinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ağustos 2019
  • 17:11

Kamu işçilerine sefalet zammı dayatan AKP iktidarı, kamu emekçi ve emeklilerine de benzer şekilde sefalet reva gören zam teklifini açıkladı.

3 milyon 200 bin kamu emekçisini ve 2 milyona yakın kamu emeklisini kapsayan 2020-2021 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde 4. toplantı için bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bir araya gelindi.

Yandaş sendika Memur-Sen’in yetkili olarak yer aldığı görüşmeye hükümetten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyeti ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri katıldı.

Toplantıda kamu emekçi ve emeklilerine sundukları zam teklifini açıklayan bakan Selçuk, 2020 yılı ilk 6 ay için yüzde 3,5, ikinci 6 ay için yüzde 3; 2021 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 2,5 oransal zam önerisinde bulundu.

İlk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı teklif eden Memur-Sen, hükümetin teklifini “kabul etmemiz mümkün değil” diye karşıladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın “Makul bir teklif bekliyoruz dedik, malul bir teklif geldi” diyerek yeni teklif beklediklerini söyledi. Teklifin “ekonomideki dengelenme” ile uyumlu olmadığına işaret eden Yalçın, “Bu teklif ne bütçe gerçeğiyle ne ülke gerçeğiyle uyumlu” diye konuştu.

Hükümetin teklifiyle ilgili KESK’ten ilk açıklama da KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’den geldi. “Bakanın AKP iktidarı dönemini parlatarak lafa başlamasından belliydi kamu emekçilerine hiçbir şey verilmeyeceği!” diyen Gezen, Memur-Sen’in “makul teklif” söylemine ve yüzde 8+7’lik teklifinin makul olmadığına dikkat çekti. Gezen hükümetin teklifinin kamu emekçilerinin kayıplarını dahi karşılamaktan uzak olduğunun altını çizerek “Aklımızla alay eden bu teklifi kabul etmiyoruz!” dedi.

20 Ağustos pazarlıklar için son tarih olarak belirlenirken, anlaşma sağlanamaması durumunda TİS hakem kuruluna gidecek. Hakem kurulunun kararının ise 5 gün içerisinde sonuçlanması bekleniyor.

İLİŞKİLİ HABERLER