SES, TİS taleplerini açıkladı

SES örgütlü oldukları 69 ilde kurdukları sandıklardan çıkan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin TİS taleplerini basın toplantısında açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Temmuz 2019
  • 16:15

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bugün, Genel Merkez binasında yapılan basın toplantısında örgütlü oldukları 69 ilde kurdukları sandıklardan çıkan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) taleplerini açıkladı.

Açıklamayı SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara okudu. Ağustos ayında başlayacak TİS üzerine örgütlü oldukları illerde sağlık emekçilerinin kendi taleplerini ortaya çıkarmak için Eylül 2018'den buyana çalışma yürüttüklerini belirten Kara, açıklamasının devamında talepleri şu şekilde sıraladı:

*Biz kamu emekçileri, kamu hizmeti yürütmemize rağmen yıllardır izlenen istihdam politikaları ile parçalı ve sözleşmeli istihdam biçimi, temel bir istihdam biçimine dönüşmüş durumda olması ve KHK hukuksuzluğu ile yaşanan ihraçlarla birlikte emekçiler için güvenceli çalışma talebini öne çıkmıştır.

*Kamu emekçileri, ücretleri bakımından yıllar içerisinde çok ciddi kayıplarla karşı karşıya kalmıştır. Bu kayıplara bugün ekonomik krizin etkileri de eklenmiştir. Her ne kadar ülkeyi yönetenler kriz kavramını duymak istemeseler de, bizler temel tüketim maddelerine yapılan ciddi zamlarla; kriz nedeniyle emekçilerin birikimlerine göz dikilmesi ile gelir gücümüzün her geçen gün azalması ile krizi yaşıyoruz. Emekçiler açısında bu gün temel ücret en temel talep haline gelmiştir.

*Kadük çıkan yıpranma payı yasası tüm emekçileri ve geçmiş çalışılmış süreler kapsayacak ve hesaplamalarda fiilen çalışma şartı kaldırılarak düzenlenmelidir.

*İşkolumuzdaki tüm çalışanlara ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak arttırılmalıdır.

*Zorunlu BES sistemine son verilmeli ve tekrar gündeme getirilmemelidir.

*İş kolumuz ağır ve çok tehlikeli işler kapsamındadır. Fazla çalışma, uzun saatler kesintisiz çalışma, sık nöbet tutma, çalışırken çok yoğun iş yükü altında, çalışma sağlığımızı ve yaşamımızı tehdit etmektedir.

*Çocuk sahibi olmak, özellikle kadınlar için çalışma hayatını ve diğer yaşam koşullarını zorlaştırmakta, çalışma hayatındaki eşitsizlikleri artırmakta, kadınları yüksek bir oranda da çalışma hayatından çekilmeye zorlamaktadır.

*Ayrımcılık emekçiler için temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrımcılıktan kaynaklı birçok emekçi dışlanmayı yaşarken diğer çalışanlar ise yandaşlık ve kayırmacılıkla birlikte hak edilmeyen konumlara geliyor. Bu durum kamu hizmetini de olumsuz etkilemektedir. Bu duruma neden olanlar hakkında kişisel sorumlulukları ile ilgili idari, mali, hukuki ve cezai sorumluluk düzenlenmelidir.

*İşe gidiş gelişlerde zorunlu servis sağlanmalıdır. Servis olmayan birimlerde gündüz için aylık abonman bedeli, gece çalışması için de taksi ücreti ödenmelidir.

*Yılda 1 kez 1.5 asgari ücret tutarında tatil ödeneği verilmelidir.”

Kara, ortak taleplerin ardından kurumlara göre farklılaşan talepleri sıralayarak açıklamasını tamamladı.