KESK kamu TİS taleplerini açıkladı

KESK’li emekçiler kamu toplu sözleşme görüşmeleri öncesi yaptıkları eylemlerle taleplerini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Temmuz 2019
  • 22:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 1 Ağustos’ta başlayacak kamu toplu sözleşme (TİS) görüşmeleri dolayısıyla illerde eylemler gerçekleştirdi.

İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere pek çok ilde ortak açıklama okundu. 3 milyon kamu emekçisini ve 2 milyon kamu emeklisini kapsayacak görüşmelere dair açıklamada, geçtiğimiz yıllarda yaşanan TİS süreçleri hatırlatıldı ve “hiçbir temel sorunumuz çözülmemiştir” vurgusu yapıldı.

Sefalet zamları, vergi adaletsizliği, ek gösterge yalanı

Kriz, kalıcı OHAL uygulamaları ve ihraçlarla emekçilerin sorunlarının derinleştiği belirtilen açıklamada sözleşmeli ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığının altı çizildi. Yüksek enflasyon, artan/yaygınlaşan hayat pahalılığı ve sefalete işaret edilerek maaşlardaki erimeye dikkat çekildi. Basında emekçilerin maaşıyla ilgili çarpıtmanın teşhir edildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hayatımızda bir arada görmediğimiz para destesi fotoğraflarının yer aldığı bu haberlerde büyük puntolarla ‘memura 3 zam birden” manşetleri atılmıştır. ‘En düşük memur maaşı 3.723 TL oldur’ denilmiştir. Dün elimize geçen maaşlar tüm bu haberlerin koca bir palavradan ibaret olduğunu ispatlamaktadır.”

Vergi adaletsizliğinin emekçilerin en temel sorunları arasında yer aldığı belirtilen açıklamada zamlı maaşlarını alan emekçilerin şimdiden ikinci vergi dilimine girdiği örneği verildi. Ayrıca, bizzat AKP şefi T. Erdoğan’ın vadettiği 3600 ek göstergenin bir yılı aşkındır yerine getirilmediği hatırlatıldı.

Torpil, kayırma ve ayrımcılığın kapısı sonuna kadar açıldı”

Kamuda sendikal ayrımcılık ve siyasi kadrolaşmanın daha da arttığı kaydedilen açıklama şu ifadelerle sürdü:

“Kamu görevine almada ve görevde yükselmede KPPS ve yazılı sınavların etkisinin azaltılması ile kariyer ve liyakat ilkeleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Yani torpilin, kayırmanın, ayrımcılığın, siyasi kadrolaşmanın kapısı sonuna kadar açılmıştır.

“KPSS’yi, sözlü sınavları ya da mülakatları aşan adaylar Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması ile üçüncü bir elemeye tabi tutulmaktadır. Böylece kamuya alınacak olanların siyasal iktidarla aynı çizgide olması, dolayısıyla sendikal tercihini yaparken de siyasal iktidarla sembiyotik bir ilişki içinde olan konfederasyona bağlı sendikalara üye olmasının yolu açılmıştır.”

Emekçiler daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmadı”

Emekçilerin sorunlarının bunlarla sınırlı olmadığına değinilen açıklamada, Memur-Sen’in emekçileri “fedakarlık” adı altında sefalete mahkum etme hedefinde olduğuna dikkat çekildi. T. Erdoğan’ın “sendikamız” diye hitap ettiği hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Bugüne kadar fedakarlıkta bulunanlar çifte maaş alan, hükümet temsilcileri ile boy boy fotoğraf vermeyi sendikacılık zannedenler değildir. Tüm fatura 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisinin sırtına yıkılmıştır. Dolayısıyla kamu emekçilerinin, emekliklerin daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmamıştır.”

Tüm kamu emekçilerine taleplere sahip çıkma çağrısı

Son bölümde KESK’in talepleri açıklandı. Sendikalı sendikasız tüm kamu emekçilerinin sahip çıkmaya çağrıldığı, “insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenli gelecek” talepleri şu şekilde sıralandı:

-Grevli toplu sözleşme ve örgütlenme özgürlüğü istiyoruz!

-İnsanca yaşanabilir bir ücret istiyoruz! En düşük ücrette yoksulluk sınırının temel alınmasını, eşi çalışmayan iki çocuğu olan en düşük maaşı alan kamu emekçisinin maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, tüm kamu emekçilerinin maaşlarının da bu oranda artırılmasını,

-Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini,

-Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, maaşlarımızın asgari ücret tutarını aşan kısmı için gelir vergisinin ilk dilim olan %15 oranın uygulanmasını,

-Tüm lisans mezunu kamu emekçilerinin ek göstergesinin 3600’e çıkarılmasını, bunun dışında kalan kamu emekçilerinin mevcut ek göstergelerinin 800’er puan artırılmasını,

-Hangi ad altında olursa olsun tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, mevcut emekli maaşlarının artırılmasını, Emeklilikte Yaşa Takılma (EYT) haksızlığına son verilmesini,

-İşe almada ve görevde yükselmede, unvan değişikliğinde mülakatın güvenlik soruşturması arşiv kaydı araştırmasının kaldırılmasını,

-Mahkeme kararı olmadan, hukuksuz bir şekilde KHK ile ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmesini,

-0-6 yaş grubundaki çocuklarımız için tüm kamu kurumlarında ücretsiz tam gün hizmet veren ücretsiz kreşler açılmasını,

-Maşlarımızdan isteğimiz dışında %3 kesinti yapmaya dayalı zorunlu BES sistemine son verilmesini,

-Kadınların sürekli ve güvenceli işlerde istihdamının sağlanmasını, ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz.