İEKK: Kadına yönelik şiddete son!

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları olarak, İstanbul Sözleşmesi şahsında, kadınların kazanılmış haklarının gasp edilmesine karşı çıkıyor, kadına yönelik şiddete, baskıya, eşitsizliğe karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 12:35

Dün gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekildi.

“Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olarak tanımlanan, kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Sözleşme’den aylardır süren tartışmaların ardından Türkiye resmen çekilmiş oldu, hem de tek adam rejiminin şefi Erdoğan’ın tek bir imzasıyla...

AKP’nin 18 yıllık iktidarı boyunca kadına yönelik şiddet gerici yasalarıyla, fetvalarıyla, medyasıyla ve ayrımcı politikalarıyla çok daha boyutlandı. Kapitalist düzenin ürettiği baskı ve eşitsizlikler daha da derinleştirildi. Kazanılmış hakların tırpanlanmasıyla da kadının ikincil konumu daha da pekiştirildi.

Uluslararası bir niteliğe sahip olan İstanbul Sözleşmesi ve bu sözleşmeyle uyumlu “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” uzun dönemdir iktidarın hedefindeydi. Her ne kadar, İstanbul Sözleşme’sinin hükümlerinin uygulanmamasına ve kağıt üzerinde kalmasına rağmen, bu haliyle de iktidarı ve çevresindeki gerici güçleri rahatsız etmeye devam ediyordu.

Haklarına ve geleceklerine sahip çıkan kadınların Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiği eylemler sonucu, Sözleşme’den çekilme konusunda göstermelik de olsa geri adım atılmıştı.

AKP iktidarı, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi ve bu temelde devletin görevlerini içeren bir sözleşmeyi iptal ederek, kadına yönelik şiddeti onayladığını itiraf etmiştir.

Tek adam rejiminin pek çok icraatı gibi, sermaye diktatörünün imzasıyla, tek bir kişinin onayıyla meşru olmayan ve hukuksuz bir şekilde Türkiye sözleşmeden çekilmiştir. İşçi sınıfının, Kürt halkının, ezilenlerin haklarını tek bir kalemde yok sayan uygulamalara, kadınların haklarının gaspedilmesi de eklenmiştir.

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları olarak, İstanbul Sözleşmesi şahsında, kadınların kazanılmış haklarının gasp edilmesine karşı çıkıyor, kadına yönelik şiddete, baskıya, eşitsizliğe karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları

İLİŞKİLİ HABERLER