Kadınlar eylemde: “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula”

İstanbul’da kadınlar bugün de Karaköy’de, Sarıyer’de ve 1 Mayıs Mahallesi’nde eylem yaparak “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 31 Mart 2021
  • 20:22

Tek adam rejiminin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı eylemler sürüyor. KESK İstanbul Kadın Meclisi, Karaköy PTT önünde yürüyüş yapmak için buluştu. Polisin yürüyüş yolunu barikat kurarak kapatmasının ardından basın açıklaması Galata Köprüsü’nde gerçekleştirildi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı eylemde iktidarın kadın düşmanlığı teşhir edildi. “İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede yürürlükten kaldırmaya cesaret eden iktidarla karşı karşıyayız” denilen konuşmada, buna karşı kadınların Türkiye’nin her yerinde eylemde olduğu vurgulandı. “Kimseye sormadan, gecenin bir yarısı İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmeye çalışmaları yetmedi bir de buna ‘eşcinselliği normalleştiriyor’ diye homofobik bir açıklama bulmaya çalıştılar” denilen konuşmanın devamında “Bu karar ile devlet kadınlara şiddet uygulayan erkeklerden yanayız dedi, çocuk yaşta evlendirmelerden yanayız dedi, şiddeti önlemeyeceğiz körükleyeceğiz dedi” ifadeleri kullanıldı.

Ardından yürüyüş yapmak isteyen kadınlar, polisin barikatı açmaması üzerine oturma eylemi gerçekleştirdi.

Sarıyer’de saat 15.00’te Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” yazılı pankart açtı.

Basın açıklamasında AKP şefinin kararını geri çekmesi ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulaması taleplerini haykıran kadınlar, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz!”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” sloganlarıyla mücadeleden geri adım atmayacaklarını vurguladı.

1 Mayıs Mahallesi’nde de kadınlar saat 18.00’de bir araya gelerek eylem yaptı. 30 Ağustos Okulu önünde gerçekleşen eylemde “1 Mayıs Mahallesi Kadınları” imzalı “İstanbul Sözleşmesi bizim! Vazgeçmiyoruz!” yazılı pankart açıldı.

“Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.