Sarıgazi’de İstanbul Sözleşmesi eylemi

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının protesto edildiği eylemde “Kararı tanımıyor, kadınları hapsetmeye çalıştıkları bu düzeni kabul etmiyoruz” vurgusu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 24 Mart 2021
  • 20:53

İstanbul’da İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı eylemler bugün de devam ediyor. İlçe merkezlerinde gerçekleştirilen eylemlerdne biri de Sarıgazi’de yapıldı. İlerici-devrimci kurumların ve kadın örgütlerinin çağrısıyla gerçekleşen eylemde İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılması protesto edilerek “Kararı tanımıyor, kadınları hapsetmeye çalıştıkları bu düzeni kabul etmiyoruz” vurgusu yapıldı.

Demokrasi Caddesi’nde akşam saatlerinde buluşan kitle alkışlarla, zılgıtlarla eylemlerine başladı. “Haklarımızdan, özgürlüğümüzden, geleceğimizden ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” denilerek basın açıklamasına geçildi.

20 Mart gecesi, bir kararname ile Türkiye’nin ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiklerini duyurdular. Bunu yapanlar, topluma topyekün saldırı başlatanlardır. Parti kapatmaya çalışan, milletvekilliği düşürenlerdir. Çünkü korkuyorlar. Halklardan, işçilerden, kadınlardan korkuyorlar.” denilen açıklamada, AKP iktidarının kadınların özgürleşmesinden korktuğu vurgulandı.

“Bu düzeni kabul etmiyoruz”

AKP şeflerinin “fıtrat” diyerek kadın cinayetlerini meşrulaştırdığı belirtilen açıklama şu vurgularla son buldu:

“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi savunanlar 4 çocuğunun önünde evli olduğu kadını öldüren Zeynel Korkmaz’dır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi savunanlar; tacizci olan ve hala öğretim görevlisi olarak çalışan Bedri Gencer’dir, Şule Çet’i katledenler, Gülistan Doku’yu kaybedenlerdir. Bunu savunanlar, kadınların katillerini yargılamaya bile gerek görmeyenlerdir. ‘Aile yapısı’ diyerek, ‘toplumsal değerlerimiz’ diyerek kadınları hapsetmeye çalıştıkları bu düzeni kabul etmiyoruz.

“İstediğiniz kadar kararname çıkarın; biz milyonlarca kadın kendimizden, birbirimizden aldığımız güçle her mahallede, her meydanda, tüm ülkede bugün sokaklardayız ve diyoruz ki sizi ve kararlarınızı tanımıyoruz. Adalet bizim ellerimizle gelecek bunu da biliyoruz.”

Basın açıklamasının ardından yarın Çekmeköy Madenler Meydanı’nda ve cumartesi günü Kadıköy’de yapılacak eylemlere çağrı yapıldı. İşçi Emekçi Kadın Komisyonları’nın da destek verdiği eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ümraniye