İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi’nden forum

Kocaeli’de İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi forum gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 29 Ağustos 2020
  • 21:02

AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmasının ardından Kocaeli’de kurulan İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi forum gerçekleştirdi.

Forum bir kadın avukatın İstanbul Sözleşmesi üzerine konuşmasıyla açıldı. Ardından, geçtiğimiz Temmuz ayında Kocaeli Derince’de işe gitmek için çıktığı evinin kapısında eski eşi tarafından katledilen Nuray Anar’ın annesi söz aldı. Anne, kızının öldürüldüğü süreçte hiçbir devlet kurumunun yanlarında durmadığını vurgulayarak dayanışma çağrısı yaptı. 

Sonrasında kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne dönük saldırganlığa ve kadına yönelik artan şiddete dair konuşmalar gerçekleştirdiler. Konuşmalarda öne çıkan öneriler, iktidar tarafından yoğun bir şekilde yürütülen karalama kampanyasına karşı toplumu sözleşme hakkında bilinçlendirmek ve İnisiyatif çalışmalarını Kocaeli’nin yerellerine taşımak oldu. Ayrıca bir sanayi şehri olan Kocaeli’de kadın işçilere dönük çalışmaları güçlendirmenin yanı sıra ucuz işgücü olarak görülen, göçmen kimliklerinden kaynaklı türlü aşağılamalara maruz bırakılan mülteci kadınları da kapsayan bir bakış geliştirilmesi gerektiği belirtildi. 

Forumda İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları adına da söz alındı. Konuşmada kadın cinayetlerinin AKP ile başlamadığı ancak bu iktidarın politikalarıyla daha da boyutlandığı ve arttığı vurgulanırken pandemi sürecinde kadına dönük şiddetin yüzde 90’lara varan bir artış yaşadığı aktarıldı. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizin çalışma yaşamında kadınlara doğrudan yansıdığının, kadın işsizliğinin sürekli olarak arttığının altı çizildi. 

Kadın istihdamı ile övünen Dardanel fabrikasında çoğunluğu kadın yüzlerce işçinin iki hafta boyunca fabrikaya kapatılarak zorla çalıştırıldığını teşhir eden İEKK temsilcisi, bu noktada çeşitli sermaye gruplarının İstanbul Sözleşmesi konusunda takındığı tutumun ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi. Kadın cinayetlerine karşı verilen uluslararası mücadelenin bir ürünü olan sözleşmeyi savunmanın ve uygulatabilmenin de ancak mücadeleyle mümkün olacağının altı çizildi.

Petrol-İş Gebze Şubesi Kadın Komisyonu’nun etkinliği selamlayan mesajının okunduğu forum alınan kararların ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze