“İtibardan tasarruf olur, eğitimden olmaz”

Mamak Laik Bilimsel Eğitim Platformu bugün (18 Eylül) Mamak Abidinpaşa Anadolu Lisesi önünde okullarda gerekli hijyenin sağlanması talebiyle basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Eylül 2024
  • 17:30

 Mamak Laik Bilimsel Eğitim Platformu bugün (18 Eylül) Mamak Abidinpaşa Anadolu Lisesi önünde okullarda gerekli hijyenin sağlanması talebiyle basın açıklaması yaptı. 

açıklamada konuşan Eğitim Sen Ankara 1 nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu şunları dedi:

"29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre personel(temzilik ve güvenlik) alımı yapılacak, okullarda görevlendirilecek ve haftada 3 gün çalıştırılıp, çalıştığı günler için 566 TL günlük ücret ödemesi yapılacağı açıklanan program talep görmemiş ve okulların açıldığı daha ilk haftadan itibaren kriz yaratmıştır.”

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Açlık sınırı rakamı açıklandı 27 bin 270 TL. Asgari ücret 17 bin 2 TL İşgücü Uyum Programı; ucuz işgücü ve emek sömürüsü içeren bir programdır. Program kapsamında 10 aylık süreç içerisinde, en fazla 140 gün ve günde 7.5 saat çalışılacak, programa devamlar zorunlu olacak ve sadece genel sağlık sigortası yapılarak, emekliliğe yansımayacak şekilde planlanan, çalışma şartlarını kabul eden personele aylık en fazla 8400 TL civarında ücret ödenecek düzenlemeler içermektedir. 

Bu rakamlar utanç vericidir ve hukuk dışıdır. Bir Devlet nasıl olur da açlık sınırının 3 te birinin altında bir maaş teklif eder?”

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

“İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul müdürlükleri birçok kez duyuruya çıkmalarına karşın, bu şartlar altında çalışacak yeterli personel bulamamıştır. Yetersiz personel nedeniyle okullar gerekli temizlik ve hijyen koşullarını sağlayamadıkları ve güvenlik görevlisi görevlendiremedikleri için zor durumdadır." 

Milli Eğitim Bakanlığı emek sömürüsü ve güvencesiz çalışmayı dayatan bu uygulamadan vazgeçmeye çağrıldı. Okullarda görev alacak yardımcı personelin kalıcı ve kadrolu olarak işe alınması gerektiği vurgulanarak açıklama bitirildi. 

Kızıl Bayrak/Ankara