Çiğli’de eylem: “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz!”

Çiğli Kadın Platformu’nun çağrısıyla yapılan eylemde İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmeyeceği haykırıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 23 Mart 2021
  • 23:16

AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı ülke çapında kadınların tepkisi ile sokaklara çıkıldı. Bugün de birçok ilde eş zamanlı eylemler yapılarak “İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” şiarı haykırıldı. Bir eylemde İzmir’de Çiğli Kadın Platformu tarafından gerçekleştirildi.

Çiğli Belediyesi önünde saat 18.00’de yapılan açıklama, Cumartesi gecesi Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği hatırlatılarak başladı ve şöyle devam etti:

“Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddete uğrayanın korunması, şiddet uygulayanın uzaklaştırılması ve cezalandırılması sorumluluklarını devlete yükleyen sözleşmenin iktidarın hedefinde olduğunu biliyorduk. Nicedir ‘Halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz’ diyen iktidara karşı halkın yarısı olan biz kadınlar aslında çok net cevaplar verdik. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesini uygulayın’ dedik. ‘Haklarımızdan da hayatımızdan da vazgeçmeyeceğiz’ dedik, demeye devam edeceğiz.”

“Milyonlarca kadın tek adamın bekasına kurban edilemez”

İstanbul Sözleşmesi’nin kimsenin iki dudağının arasında olmadığı belirtilen açıklamada, “Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez” vurgusu yapıldı. “Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık” denilen açıklama, sözleşmeden vazgeçilmeyeceği ifade edilerek şöyle sürdü:

“Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden Vazgeçmiyoruz! Sözleşmeden çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. İnsan haklarına aykırı faaliyette bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmaktır.”

“Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklama, “Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, vazgeçmeyeceğiz” vurgusuyla son buldu.

Açıklamanın ardından 27 Mart Cumartesi günü Konak’ta kadın platformlarının çağrısıyla yapılacak eylemin duyurusuyla çağrı bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir