İstanbul’da kadınlar sokaklarda: “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmyeceğiz!”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı İstanbul’un 7 noktasında kadınlar eylemdeydi. Avcılar'da Sinbo ve SML işçileri de eylemde yer aldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Mart 2021
  • 20:33

Tek adam rejiminin, kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından başlayan eylemler devam ediyor. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısı ile Avcılar, Fatih, Eyüp, Atakent, Sarıyer, Şişli ve Alibeyköy’de eylemler yapıldı.

“İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz!”

Avcılar’da yapılan açıklamada basın metnini okuyan Eğitim Sen 7 Nolu Şube Kadın Sekreteri Gamze Yıldırım “Gece yarısı yayınlanan bu üç beş satırlık kararnamelerle halk iradesinin oluşturduğu meclis görmezden gelinerek fiili bir monarşi oluşturulmuştur. Ama gözden kaçan önemli nokta bu kararnamenin yasalar önünde de kadınların gözünde de hiçbir anlamının olmayışıdır. Bu açıkça hukuka aykırı bir kararnamedir acilen iptal edilmelidir” dedi.

İletişim Başkanlığı’nın yaptığı açıklama ile LGBTİ+ bireylerin hedef gösterildiğini ifade eden Yıldırım, “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilme sebepleri arasında LGBTİ+ bireylerden kaynakladığını söyleyen İletişim başkanlığına cevabımız nettir LGBTİ+ bireyler vardır, var olacaktır” diye belirtti. Yıldırım son olarak şunları ifade etti:

Hayatlarımıza dair kararları biz alırız! Hayatlarımızın ve haklarımızın tek bir adamın kararına, kararnamesine bağlı olmasına izin vermiyoruz. Hep söyledik yine söylüyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesini feshetme kararı bu ülkedeki kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmektedir. Kadınlar sokaklarda, meydanlarda ve alanlarda yaşamak istediğini haykırmaya devam edecek! Kadınlar, kadın kazanımlarına hız kesmeden saldırıları süren iktidara ve onun yarattığı gerici odaklara karşı mücadele etmeye devam edecek! Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız.”

Eyleme direnişçi SML ve Sinbo işçileri de katıldı.

“Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz”

Fatih Kocamustafapaşa Meydanı’nda, Şişli’de Pangaltı Metro girişinde, Eyüp’te Güzeltepe Meydanı’nda, Atakent’te Ali İsmail Korkmaz Parkı’nda, Sarıyer’de Ömürtepe Meydanı’nda ve Alibeyköy’de Cengiz Topel Dörtyol’da toplanan kadınlar “Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi. 

“İstanbul Sözleşmesi bizimdir” pankartının taşındığı eylemlerde sık sık “Yaşasın kadın dayanışması” , “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” sloganları atıldı. Saat 21.00’de yapılacak ses çıkarma eylemine çağrıyla açıklamalar sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul