Kayyımlara karşı nöbette 40. gün: İstanbul’da yine gözaltı

Kayyım atamalarının ardından başlatılan nöbet bugün 40. gününü geride bırakırken, İstanbul Esenyurt’ta yine polis saldırısı yaşandı, 6 kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Eylül 2019
  • 21:49

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının ardından başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri bugün de devam etti. Diyarbakır, Van, İzmir ve İstanbul’da polis ablukası altında eylemler yapılırken, Esenyurt’ta HDP’li vekillerle beraber nöbete katılan 6 kişi gözaltına alındı.

İstanbul

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda HDP’li vekiller Dilşat Canbaz Kaya, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan ve Nejdet İpekyüz, polis ablukası altında oturma eylemi yaptı. Vekillerin etrafı polislerce çevrilirken kitlelerin yaklaşmasına izin verilmedi, 6 kişi de gözaltına alındı. Çevrede zırhlı araçlar devriye gezdi, binalara keskin nişancılar konuşlandırıldı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül eylemde bir konuşma yaparak polis ablukasını teşhir etti ve “Amacımız ne esnafı ne de halkı rahatsız etmek değildir. Tam aksine halkın da yoksulların da kimsesizlerin de işsizlerin de hep birlikte hakkını savunmaktır” ifadelerini kullandı. Konuşmalarla devam eden eylemde HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, alana alınmayan gazetecilere telefon üzerinden açıklama yaptı. Konuşmasında İstanbul depremine değinen Çiçek, “Siyaseten ülkeyi deprem halinde tutanların her türden olumsuzluğun sorumlusu olduğunu da belirtmek isteriz” dedi.

İzmir

Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önündeki eylemin 3. gününde ilk olarak HDP’li vekiller, il ve ilçe yöneticileri Karşıyaka çarşıda bildiri dağıtarak nöbete çağrı yaptı. Ardından HDP’li vekiller Mahmut Toğrul, Habip Eksik, Ayşe Sürücü, Şevin Coşkun ve Serpil Kemalbay nöbet için Alsancak’a geçti, TİP ve CHP’den de nöbete katılım oldu.

Eylemde HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, İstanbul’daki depreme değinerek AKP iktidarının gerekli önlemleri almadığından, toplanma alanlarını sermayeye peşkeş çektiğinden, deprem ödeneklerinin yağmalandığından bahsetti. Piroğlu, kayyımların da bu yağma ve soygunların üzerini örtmek için devrede olduğunu söyledi.

Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de söz alarak “Ülkeyi yöneten AKP-MHP faşist iktidarı her gün yeni bir darbeyle ülkeyi sarsıyor. Hep birlikte bu talana dur demeliyiz” ifadeleriyle saldırılara karşı boyun eğmeme çağrısı yaptı.

Diyarbakır

Lise Caddesi’nde polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yanı sıra, Barış Anneleri, TJA’lı kadınlar, HDP gençliği ve Antalya Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri katıldı.

Eylemde basın açıklamasını HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan yaptı. Kayyımların demokrasiye darbe olduğunu söyleyen Ceylan, mücadeleye verilen desteğe ve dayanışmaya dikkat çekti. AKP önünde yapılmak istenen eylemlere saldırıya değinen Ceylan, ikiyüzlülüğü teşhir etti ve “Annelerimizin duyguları istismar ediliyor” ifadelerini kullandı.

Eyleme desteğe gelen Antalya Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan konuşmada da kayyım atamaları kınanarak “Tüm ülkede barıştan ve demokrasiden yana tüm halklar birlikte mücadele etmeli ve kayyumları püskürtmeli” denildi ve birlikte mücadele çağrısı yapıldı. Konuşmalarla devam eden eylemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da söz aldı. Kayyım darbesini teşhir eden Mızraklı “40 gün değil 40 ay da sürerse, bu irade gaspına karşı isyan her daim var olacaktır” diye konuştu.

Van

HDP İpekyolu İlçe binası önünde gerçekleşen nöbete HDP milletvekilleri, Barış Anneleri, TJA’lı kadınlar katıldı. Eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, tek adam dikta rejimini teşhir ederek AKP’nin devletleşmesinden dem vurdu. Erdoğan’ın BM konuşmasında bahsettiği “adalet”in ülkede olmadığını ve Erdoğan’ın da bunu görmezden geldiğini söyleyen Katırcıoğlu, HDP’ye yöneltilen “terör” demagojisine değinerek “Biz demokrasi talep ediyoruz. Anayasaya bakarsanız yürüyüş ve ifade özgürlüğümüz var ama ancak burada konuşabiliyoruz. Biz irademizin gasp edilmesine razı değiliz. Bunun sadece Kürtlere veya HDP’lilere yapılmış olduğu kanaatinde değiliz. Kayyum atama Türkiye halklarına yapılmış bir haksızlık, adaletsizliktir” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı