Gözaltında Kayıplar Haftası açıldı

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nın açılışı vesilesi ile “Hakikat ve adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz!” başlığıyla açıklama yayınlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2020
  • 22:04

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nı açtı.

Kayıp yakınları ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “hakikat ve adalet arayışımız, son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar devam edecek” vurgusu yapıldı.

Korona salgını nedeniyle bir dizi etkinliğin sosyal medya üzerinden gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, “Uluslararası hukukta insanlığa karşı suç olarak tanımlanan gözaltında kaybetme suçuna, bu suçun işlenmesine imkan yaratan cezasızlık politikalarına, gizlenmeye çalışılan gerçeklere ve bu insanlığa karşı suçun önlenmesi için mücadelenin önemine dikkat çekmeye çalışacağız” denildi.

Gözaltında kaybetme suçunun dünyanın pek çok ülkesinde görüldüğü ifade edilen açıklamada, AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde Cumartesi Anneleri’ni davet etmesine değinildi ve “Gözaltında kaybetme pratiğine dair yüzleşme ve hesaplaşma iradesi bugüne kadar gösterilmedi” ifadeleri kullanıldı.

“Bu topraklarda inkar ve cezasızlık politikaları, iktidarlar değişse de Türkiye’nin temel gerçeği olarak devam etti” denilen açıklama şu vurgularla son buldu:

“Gözaltında kaybetmelerin yaygın bir devlet terörü olarak uygulandığı Türkiye’nin, BM Kayıplar Sözleşmesi’ne taraf olmasının, kayıp vakalarının açığa çıkartılması ve faillerin yargılanması için bir başlangıç oluşturacağını biliyor ve bu talebimizde ısrar ediyoruz.

“Geçmişle hesaplaşmanın ve ülkede adaleti sağlamanın ilk ve en önemli adımı olarak gördüğümüz “Gözaltında kaybetme suçunun soruşturulması ve sorumlularının tespit edilerek adalet önüne çıkarılması” konusunda ısrarlı olmaya devam edeceğiz.

“Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray Meydanından asla vazgeçmeyeceğiz.”